Kirayı kaç gün geç ödeyen kiracı evden çıkarılır?

Kiracıların kira ödemelerine dair yasal hakları çokça merak ediliyor. Bir kiracı kira ödemesi kaç gün geciktirebilir, ev sahibinin tahliye kararı alması için kiranın kaç gün gecikmiş olması gerekir?

Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmeler aile bütçelerini zora sokmaya devam ediyor. Bu durumda kiracıların kira ödemelerinde zaman zaman istemeyerek de olsa aksama meydana gelebiliyor. Kirayı geç ödemek durumunda kalan kiracılar karşılaşacakları gelişmelere dair yasal uygulamayı merak ediyorlar. Kirayı geciktirecek olan kiracının oldukça dikkat etmesi gerekiyor.

KİRA GEÇ ÖDENİR Mİ?

Kiracılar kira sözleşmesi ile ev sahipleri ile akitleşmiş oluyorlar. Bu anlaşma ile ev sahibi kiracıya barınabileceği bir ev temin edecek ve kiracı da belirlenen ödeme günlerinde kira ödemelerini aydan aya yapacaktır. Ancak ödemelerde gecikmeye düşüldüğünde ise işler değişiyor. Bu durumda ev sahibi sorumluluğunu yerine getirmiş ama kiracı yükümlülüğünü ifa etmemiş oluyor. Kira ödemesini geciktirmek kira sözleşmesinin açık bir şekilde ihlalidir. Bundan dolayı kiracı kira ödemesini 1 gün dahi geciktiremez. Gecikme yaşanırsa bunun yasal işlemleri tamamen ev sahibine kalmış bir durum haline geliyor.

GECİKEN KİRA ÖDEMESİ SONRASI NE OLUR?

Ev sahipleri kira ödemesi geciken kiracıları anlayışla karşılayabilir ve idare edebilirler. Ancak bazı ev sahipleri buna imkan vermeden yasal haklarını kullanmaya başlayabiliyorlar. Bu durumda gününde ödenmeye kira için kiracıya ihtar çekilir ve bu da haklı bir ihtar olur. Bir ay meydana gelen ödeme gecikmesi tekrarlamaz ise kiracılar için çok sorun olmayacaktır. Ancak bir sözleşme yılı içerisinde iki defa kira ödemesi gününde yapılmaz ve bu iki seferde de ev sahibi ihtar çekerse o zaman işler değişir.

Ev sahibi aynı kira sözleşmesi yılı içerisinde iki defa haklı gerekçe ile kiracıya ihtar çekmiş ise yeni doğacak yasal haklarını kullanmaya başlayabilir. Bu durumda mahkemeye başvuracak olan ev sahibi kiracının tahliyesini talep edebilir. Bu talep de büyük bir ihtimal ile haklı görülüp onaylanacaktır. Kirasını geciktiren kiracı borcunu ödemiş olsa bile evden tahliye edilebilir.

Emlak Haberleri Haberleri