Kışın Yüksek Faizli Krediye Ev Alanlar, Yazın 0.74, 0.79, 0.87'yle Borçlarını Yapılandırabilir Mi?

Kış ayları öncesinde konut kredisi faiz oranları ve kredi kullanım maliyetleri çok yükselmiş durumda.

Kış ayları öncesinde konut kredisi faiz oranları ve kredi kullanım maliyetleri çok yükselmiş durumda. Bu dönemde ise gayrimenkul fiyatları belli bir oranda düştü. Emlak sektöründe yaşanan durgunluk nedeniyle düşen fiyatlardan faydalanmak isteyenler ise konut kredisi yapılandırmasını merak ediyorlar. Ev almak isteyenler ucuz fiyatlar ev almak için kredi kullanımları durumunda, bu kredileri daha sonra yapılandırma ihtimallerini merak ediyorlar. Geçmiş dönemde sunulan imkanlarla konuyu haberimizde değerlendirdik.

Emlak sektörü kış ayları öncesi farklı bir süreçten geçiyor. Pandemi sürecinin ilk günlerinde durma noktasına gelen emlak sektörü normalleşme sürecinde gelen devlet destekli kredi olanakları ile tarihin en hareketli süreçlerinden birini yaşadı. Bu sürecin ardından başlayan sonbahar döneminde de satışlar kredi maliyetlerinin artmasıyla kademeli olarak düştü.



KONUT SATIŞLARI DURMA NOKTASINDA



Emlak sektöründe kış ayları öncesinde oluşan tablo ise piyasada yaşanan durgunluğun arttığı yönünde.



Koronavirüs salgınında ikinci dalga endişelerinin artması, ekonomide yaşanan hareketli süreç vatandaşların ev alımlarında iki defa düşünmelerine neden olurken alımların önündeki esas engel konut kredisi maliyet oranları.



Yükselen konut kredisi faiz oranları vatandaşların ev alımlarında çok yüksek faiz ödemelerine neden oluyor. Türkiye'de konut satışlarının çok önemli bir kısmının krediyle yapılıyor olması dolayısıyla da sonbahar sonrası kış öncesi satışların durma noktasına gelmesine neden oldu.





KONUT KREDİSİ FAİZLERİ YAKIN ZAMANDA DÜŞECEK Mİ?



Gayrimenkul fiyatlarında yaşanan geri çekilmeler başladı. Yaz aylarında değeri yüzde 30'lara kadar artan evler için piyasada oluşan durgunluk indirim anlamına geldi. Yaz aylarında ki kampanyalarla evlerini satamayan ev sahipleri şu dönemde indirimlere başladılar.



Bir yandan konut indirimlerini takip eden vatandaşlar bir yandan da konut kredisi faizlerini takip ediyorlar. Önümüzdeki dönemde kredi faiz oranlarının düşüp düşmeyeceğini merak eden vatandaşlar için uzmanlar kısa vadede kredi faiz oranlarının düşmeyeceğini düşünüyorlar. Özellikle eylül ayında alınan TCMB faiz artımı kararı ve bu karara benzer bir kararın yeniden alınma beklentisi faiz oranlarının daha artmasına neden olabileceği ifade ediliyor.



Ancak ekonomide düzelmeler başladığında, hükümetin düşük faiz politikası kapsamınmda kredi faizlerinde orta ve uzun vadede düşük oranlar gelebilir.





0.74, 0.79 VE 0.87 İLE KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMA



Vatandaşların merak ettiği bir diğer konu ise şuan yüksek faizle konut kredisi kullanıp ileride bu krediyi yapılandırma imkanı.



Daha önce uygulanan kararlara bakıldığında konut kredisi yapılandırma örnekleri çok fazla. Devlet bankaları geçtiğimiz dönemlerde 0.99 yaygın olmak üzere çeşitli faiz oranlarıyla konut kredisi yapılandırması yaptılar. Yüksek faizle kredi kullanan müşterilerine yapılandırma imkanı sağlayan devlet bankarı yaz aylarında sunulan 0.74 ve 0.79 faiz oranlarıyla yapılandırma imkanı sağlamamışlardı. Yapılandırma olanakları dönemsel fırsatlar halinde de sunulabiliyor.



Özel bankalarda yapılandırma imkanı sağlayabilir. Çok sayıda özel banka konut kredisi yapılandırma imkanı sağlayabilir. Bu duruma en güncel örnek ise İş Bankası'ndan gelmişti. İş Bankası yaz döneminde müşterilerine 0.87 ile faizle borç yapılandırma sağladı.



Yapılandırma olanaklarına dair çok daha fazla örnek bulunabilir. Ancak burada karar tamamen bankalara ait.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri