Türkiye’de mirasçılık ve miras paylaşımı meselesi üzerine oldukça kafa yorulan sorunların arasında gelmektedir. Türk Medeni Kanunu’na göre kimin, ne şekilde mirastan pay alacağı açık bir şekilde belirlenmiştir. Ancak bir de toplumsal bir miras algısı bulunmaktadır. Bu geleneksel algıya göre kız çocuklarının mirastaki payı oldukça tartışılan bir meseledir. Kız çocukları anne ve babalarının miraslarından ne kadar pay alma hakkına sahiptirler? Kız çocukları ile erkek çocuklar arasında miras payı açısından bir fark bulunur mu?
KIZ ÇOCUKLARININ MİRAS HAKKI NE KADARDIR?
Türk Medeni Kanunu her anlamda kadın ve erkeklere eşitlik hakkı veren bir uygulamadır. Bundan dolayı da mirasçılık ilişkisi bu doğrultuda düzenlenmiştir. Miras paylaşımında kız veya erkek çocuk arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Erkek çocuğun anne ve babasının gayrimenkulleri üzerinde ne kadar miras payı varsa kız çocuğunda aynı şekilde miras hakkı vardır. Erkek çocukların kız çocuklarından daha fazla miras payı almaları kanunen kesinlikle uygun olmayan bir miras paylaşımı olmaktadır.
Kız çocuklarının mirastan ne kadar pay alacakları çocukların miras payları ile açıklanmaktadır. Buna göre bir kişinin vefat etmesi durumunda gayrimenkullerinin dörtte biri eğer hayattaysa onun eşine miras olarak kalmaktadır. Kalan dörtte üçlük kısmı ise çocukları arasında eşit payla paylaştırılmaktadır. Eğer kişinin vefat etmesi durumunda eş de hayatta değilse mirasın tamamı çocuklar arasında eşit pay ile paylaştırılmaktadır.
Bir çocuğun diğer çocuktan daha fazla oranda mirastan pay alması normal şartlarda mümkün değildir. Bazı özel koşullarda vasiyetname ile çocuklar arasında saklı paylara müdahale edilmeden farklı miras oranlarında paylaşım yapılabilir.