Kız Ve Erkek Çocukların Anne Ve Babalarının Gayrimenkul Miraslarındaki Saklı Pay Oranları Ne Kadardır?

Miras paylaşımlarında yaşanan sorunlar ile alakalı olarak kanunun çizdiği çerçeveler merak ediliyor. Kız ve erkek çocuklarının anne ve babalarının miraslarındaki saklı pay oranı ne kadardır?

Miras paylaşımları Türkiye'de Medeni hukuk tarafından çizilen sınırlar çerçevesinde yapılmaktadır. Bir kişinin miras hakkı devlet güvencesindedir. Özellikle çocuklara düşen miras hakkında anne ve babalar dahi hayattayken sınırlı şekilde işlem yapabilmektedirler. Saklı pay meselesi ise miras paylaşımının en kritik detayını oluşturmaktadır. Miras hakkında saklı pay nedir? Kız ve erkek çocukların saklı payları farklı mıdır?

MİRASTA SAKLI PAY NEDİR?

Mirasta saklı pay doğal mirasçılara kanun tarafından sağlanan haktır. Anne veya babanın doğal mirasçıları onların çocuklarıdır. Dolayısıyla anne ve babanın menkul veya gayrimenkul tüm varlıklarında çocuklarının mira shakları vardır. Eğer bu menkul ve gayrimenkuller kişisel fayda haricinde bir başkasına devredilecekse saklı paylar göz önüne alınmalıdır. Aksi durumda yapılan işlem mirasın somutlaşması halinde iptal edilebilir.

ÇOCUKLARIN SAKLI PAYI NE KADARDIR?

Çocuklar anne ve babalarının varlıklarında yüzde 50 oranında saklı paya sahiptirler. Bu saklı paylar amacı dışında kullanılamazlar. Hatta saklı pay kapsamında olan mallar diğer mirasçılara veya üçüncü kişilere devredilemez. Sadece doğal satış işlemi ile satılabilirler. Ancak bu satışın gerçek bir satış olması ve para transferinin usule uygun bir şekilde yapılmış olması gerekir. Bunun haricinde yapılan işlemlerin mahkemelerce iptal edilme ihtimali çok yüksektir.

KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARIN SAKLI PAY ORANLARI FARKLI MIDIR?

Türk Medeni kanunu ile kız ve erkek çocuk ayrımı kaldırılmıştır. Dolayısıyla erkek çocukların miras hakları neyse kız çocukları da ne eksik ne de fazla aynı hakka sahip olurlar. Mirastaki saklı pay oranları da eşittir. Ancak anne ve babalar erkek çocuklarına kız çocuklarının saklı paylarına müdahale etmemek şartıyla mal devretmesi yasalara uygundur. Bunun tam tersi de yapılabilir ve kız çocukları bu yolla erkek çocuklardan daha fazla miktarda miras alabilir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri