Komşular arasında sık sık tartışmalar yaşanmasına neden olan gürültü kavgası hakkında mahkeme emsal olacak bir karara imza attı. Kendisine gürültü uyarısı yapan komşusunu çıkan tartışma sonrasında darp ettiği iddia edilen sanık hakkında mahkeme gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal etme suçundan hapis cezası verdi! Peki, komşuların gürültü kavgası hakkında neler yapılabilir, gürültü yapan komşuyu nereye şikayet edebilirim, apartmanda kaça kadar gürültü yapabilir, gürültü yapan komşu nasıl uyarılır, zabıtaya komşu şikayeti, gürültü yapan komşu çocuğu, inadına gürültü yapan komşu nasıl şikayet edilir, yasal haklar neler, gürültü şikayeti olursa ne yapmalı?
Apartmanlarda yaşanan gürültü şikayetleri korona virüs salgını sonrası vatandaşların evlerinde daha fazla zaman geçirmeye başlaması ile artarken ne yazık ki yaşanan tartışmalar zaman zaman büyük kavgalara dönüşebiliyor. Son dönemde bu tip olayların artması üzerine mahkemeden yeni bir emsal karar çıktı.
KOMŞULAR ARASINDAKİ GÜRÜLTÜ KAVGASINDA MAHKEME KONUT DOKUNULMAZLIĞI İHLALİ KARARI VERDİ!
Davaya konu olan olay Bakırköy'de yaşandı. Bakırköy'de hatırlanacağı üzere yaşanan kavga Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşmüş, üst komşusuna gürültü yaptığı nedeni ile mesajla uyarıda bulunan kişinin evini basan üst komşusunun güvenlik kamerasına yansıyan görüntüleri toplumda büyük infial yaşanmasına neden olmuştu.
Bakırköy 39. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada karar açıklandı. Mahkeme heyeti halen aynı binada komşu olarak oturan sanıklar Okan, Ali ve Gökhan Şenyüzlü'nün "gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal etme" suçundan 3 yıl dörder ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verirken "kasten yaralama" ve "hakaret" suçlarından ayrı ayrı para cezası kararı vererek hükmün geriye bırakılmasını kararlaştırdı.
Mala zarar verme suçundan ise 3 sanık ayrı ayrı 3 bin liralık idari para cezasına çarptırılmasına hükmetti. Komşusunun saldırısına uğrayan İskender Karaduman olay nedeni ile eşinin halen psikolojik tedavi gördüğünü ve sanıklarla halen aynı binada oturduklarını belirterek kararın bir nebze de olsa içlerini rahatlattığını söyledi.
KOMŞUNUN GÜRÜLTÜ YAPMASI HALİNDE NE YAPILABİLİR?
Yukarıda kötü bir olay yaşanmış olsa da ilk yapılması gereken komşuyu uygun bir dille uyarmaktır. Özel günlerde sürekli tekrarlamayan bir gürültü söz konusu ile komşuluk hukuku içerisinde anlayışlı davranılması gerekirken sürekli tekrarlayan ve rahatsızlık veren gürültü söz konusu ise, uyarıya rağmen gürültü devam ediyorsa bu durumda apartman yöneticisine şikayet ya da zabıtaya şikayet gibi diğer yöntemlerin uygulanması öneriliyor.