Ev sahipleri ile kiracılar sıklıkla karşı karşıya gelebiliyorlar. Ev sahipleri evlerini kiracıya belirli bir bedel karşılığında kiraya veriyorlar. Kiracı ile yapılan kira sözleşmesinde taraflara çeşitli sorumluluklar yükleniyor. Bu sorumluluklardan birisinin ihlal edilmesi kira sözleşmesinin sona ermesi ile sonuçlanabiliyor. Ancak bazı anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği, kuralların ne olacağı konusunda kira sözleşmelerinde direkt yazılı olmayan detaylar da bulunuyor. Bunlardan birisi de kiracının komşularla ilişkisidir.
KİRACI KOMŞU İLE KAVGA ETMEMELİ!
Ev sahipleri evlerini kiraya verdiklerinde hukuken kiracı kiralanana özenle bakmakla mükellef olur. Yani kiralanan eve kiracı özen gösterecektir. Ancak bu "özen" tanımlaması oldukça kapsamlı bir durumu ifade etmektedir. Bu özenin içerisinde sadece evi dikkatli kullanmak, zarar vermemek yoktur. Komşular ile özenli bir ilişki kurmak, ev sahibi ile de aynı şekilde özenli ilişki kurmak da hukuken bu tanımlamanın içerisinde yer alır.
Kiracı eğer komşu ile kavga ediyorsa, komşuyu rahatsız ediyorsa ve bu süreklilik halini almışsa kira sözleşmesini ihlal etmiş kabul edilmektedir. Yani kira ödememek neyse komşu ile geçinememek ve saygısız bir ilişki kurmak da odur. Böyle bir durumu gerekçe göstererek ev sahibi kiracının evden tahliyesini isteyebilir. Ev sahibi kiracının kavga ettiği komşuyu şahit gösterip kiracıyı evden çıkarabilir. Ancak bunun delillendirilmesi gerekiyor. Delilsiz bir şekilde mahkemeden sonuç alınamayacaktır.
Komşular bu nedenle eğer sorun yaşadıkları kiracıysa kavgayı uzatmak yerine ev sahibini ve yönetimi bilgilendirmelidirler. Bu yolla çok daha sakin bir şekilde sorun çözülecektir. Ev sahiplerinin kiracılardan bu özenli tutumu sergilemelerini isteme hakları vardır. Kiracı bunu reddederse bunun bedeli vardır.