Konkordato İlan Eden İnşaat Şirketlerinin Devam Eden Projeleri Ne Olacak?

İnşaat şirketlerinin birbiri ardına konkordato ilan etmeye başlaması ile maketten satış sözleşmesi imzalayan kişiler büyük tedirginlik yaşamaya başladı.

İnşaat şirketlerinin birbiri ardına konkordato ilan etmeye başlaması ile maketten satış sözleşmesi imzalayan kişiler büyük tedirginlik yaşamaya başladı. Detaylar haberimizde...

İnşaat sektöründe yap sat döneminin yerine sat yap dönemine geçişiyle maketten konut projeleri rekor sayıda artış göstermişti.



Konut kredisi faiz oranlarının yükselişe geçmesi ile beraber düşen konut satışları sat yapçı müteahhitlerin büyük ekonomik krize girmesine neden oldu.



Konkordato İlan Eden İnşaat Şirketi Sayısı 200'e Yaklaştı!



Yükselen konut kredisi faiz oranları beklendiği gibi inşaat sektörünü vurdu. Üst gelir grubuna konut üreten dev inşaat şirketleri yabancılara konut satışı ile ayakta durmayı başarırken orta segment müteahhitler nakit akışının kesilmesi ile ödeme güçlüğüne düştü.



Nakit akışı ve bankaların kredi musluklarının kapanması ile müteahhitler birbiri ardına konkordato ilan etmeye başladı. Devam eden konut projeleri bulunan şirketlerin konkordato ilan etmesi ile beraber maketten konut alan vatandaşta ne yapacağını şaşırdı. Hükümet gereken önlemleri almazsa mağdur sayısının yüz binleri bulması kaçınılmaz görülüyor.



Noter Onaylı Taşınmaz Sözleşmesi Olanlar Mağdur Olmayacak



Noter onaylı satış sözleşmesi düzenleyen kişiler maketten konut almalarına rağmen projede resmi sözleşme düzenlendiği için hak kaybı yaşamıyor. Ancak noter onaylı satış sözleşmesi olmayan kişiler ne yazık ki mağdur olacaklar.



Yani konkordato ilan eden inşaat şirketi iflas etmezse noter onaylı konut satış sözleşmesi imzalayan kişiler konkordato komiserine evrakları ile başvuruda bulunarak evini alabilecek. Şirket bu süreçte iflas ederse bu durumda satın aldığı evin tutarını toplam alacağının yüzdesi oranında para alma hakkına sahip olacak. Yani toplam alacaklılar içerisindeki yüzdelik payı ile şirketin parası içerisinden pay alma hakkı elde ediyor.



Adi Satış Sözleşmesi Yapanlara Ne Olacak?



Ne yazık ik adi satış sözleşmesi olarak tanımlanan kişilerin şirket ile kendi aralarında noter onayı olmaksızın yaptıkları sözleşmelerin hiçbir geçerliliği bulunmuyor. Bu sözleşmelerde sadece ödenen para yazıldıysa bu durumda paranın geri talep edilmesi mümkün oluyor.



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"


Emlak Haberleri Haberleri