Konut Almak İsteyenler İşsizlik Korkusu İle Ev Almıyor!

Konut satışları geçen her gün biraz daha düşmeye devam ederken yükselen kredi faiz oranları kadar artan işsizlik oranı da insanları ev almaktan uzaklaştırıyor!

Konut satışları geçen her gün biraz daha düşmeye devam ederken yükselen kredi faiz oranları kadar artan işsizlik oranı da insanları ev almaktan uzaklaştırıyor!

TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistikleri konut satış rakamlarında yaşanan düşüşü gözler önüne sermeye devam ediyor.



Mart ayında özellikle de kamu bakaları tarafından yapılan konut kredisi faiz indirimleri ile konut satış rakamları biraz toparlanma gösterse de yine de geçen seneye oranla düşüş devam etti.



İşsizlik Korkusu İhtiyacı Olanların Dahi Ev Almasını Engelliyor!



Konu hakkında açıklama yapan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, "Gerek paranın yüksek maliyeti, gerek fiyatlar, gerekse işsizlik korkusu insanları gayrimenkul yatırımı gibi yatırımlardan, ihtiyaç duysalar dahi uzak tutuyor" diyerek düşen konut satış rakamlarının farklı bir nedenini gözler önüne serdi.



Erdoğan yapmış olduğu açıklamasında "Faiz 2010 yılından, işsizlik 2014 yılından bu yana, enflasyon ise 2016 yılından bu yana çift haneli. Her üçünde aynı anda çift haneli durum 2016 yılı son çeyrekten itibaren yaşanıyor. 2018 yılında kur etkisiyle enflasyon ve faizler ciddi şekilde arttı.



Bunlar tek haneli olmadan piyasada güven sağlanamaz. 2023 Vizyonu’nda enflasyon hedefi yüzde 5, işsizlik oranı hedefi de yüzde 5’tir. Gerek paranın yüksek maliyeti, gerek fiyatlar, gerekse işsizlik korkusu insanları gayrimenkul yatırımı gibi yatırımlardan, ihtiyaç duysalar dahi uzak tutuyor" diyerek konut satışlarının artması için enflasyon, faiz ve işsizlik sorunlarının çözülmesi gerektiğini söyledi.



Fiyatlar Enflasyonu, Enflasyon Faizleri Yükseltti!



Yükselen faiz oranlarına da değinen Erdoğan "Arz dengesinin bir tarafında kur, diğer taraflarında maliyet ve fiyat var. Kurlar Ağustos 2018’den itibaren çok artınca girdi maliyetleri arttı. Maliyetler fiyatları artırdı.



Sonuç olarak, yükselen fiyatlar enflasyonu, enflasyon faizleri artırdı. Faizlerin artması talebi, üretimi ve yatırımı düşürdü. Yatırımın düşmesi de işsizliği artırdı. Bir anda yüzde 14,5’lere çıkan bir işsizlik oranı oldu.2023 hedefimizdeki büyük dış ticaret büyüklüğüne ulaşmak için üretime dayalı büyümenin sürdürülebilir olması gerekiyor.



Sanayinin sürdürülebilir büyümesini sağlamak için topyekûn çözüm planlanmalı. Arz dengesi, sadece kamu yönetiminin değil, topyekûn iş dünyasının ortak aklı ile sağlanmalı. Risklerin sigortalandığı, fırsatların finanse edildiği sanayi, kalkınmanın kaldıracıdır" diyerek sorunların tümünün çözümü için üretimin mutlaka arttırılmasının önemli olduğunu söyledi.



Emlak365.com



Emlak Haberleri Haberleri