Konut Arzı Artıyor! Ev Fiyatları Nasıl Etkilenecek, 2021 Yılında Konut Fiyatları Ne Olur, Fiyatlar Düşecek Mi, Yükselecek Mi, Ne Olur?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan Yapı İzin İstatistikleri, Ocak-Eylül, 2020 raporu ile beraber yapı izin belgesi rakamlarında yaşanan büyük artış dikkat çekmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan Yapı İzin İstatistikleri, Ocak-Eylül, 2020 raporu ile beraber yapı izin belgesi rakamlarında yaşanan büyük artış dikkat çekmişti. Müteahhitlik sektörü tarafından alınan yeni yapı izin ruhsatı sayısı ve buna bağlı olarak artacak konut arzı konut fiyatlarını nasıl etkileyecek, 2021 yılında konut fiyatları ne olur, 2021 yılında ev fiyatları ne olacak, yeni yılda konut fiyatları yükselir mi, yükselecek mi, düşecek mi, indirim var mı, zam gelecek mi?

Konut fiyatları hem konuta yatırım yapmak hem de ev sahibi olmak isteyen kişiler tarafından yakından takip edilirken konut fiyatlarını yakından ilgilendiren iki veri dün açıklanmıştı. TÜİK tarafından açıklanan Yapı İzin İstatistikleri, Ocak-Eylül, 2020 raporu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksi Kasım 2020 raporu büyük yankı uyandırdı.



2020 YILININ İLK 9 AYLIK DÖNEMİNDE YAPI İZİN BELGESİ SAYISI REKOR ARTIŞ GÖSTERDİ



Belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının 2020 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yıla göre bina sayısı yüzde 73,7 oranında, yüzölçümü yüzde 58,1 oranında, değeri değeri yüzde 76,1 oranında, daire sayısı yüzde 97,9 oranında artış gösterdi. Yapı ruhsatı verilen yapıların 2020 yılının ilk dokuz ayında toplam yüzölçümü 72,5 milyon metrekare iken; bunun 40,7 milyon metrekaresi konut, 17,3 milyon metrekaresi konut dışı ve 14,4 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.





UZMANI AÇIKLADI: 2021 YILINDA KONUT FİYATLARI NE OLUR, EV FİYATI DÜŞECEK Mİ, YÜKSELECEK Mİ, ZAM GELİR Mİ?



Açıklanan rakamları değerlendiren Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş "Gidişatın ne söylediğini özetleyelim: Konut inşaatına başlama eğilimi artıyor. Ancak önümüzdeki bir-iki yıl, özellikle geçen yıl az sayıda ruhsat alınması ve bağlı olarak az sayıda inşaata başlanması yüzünden konut arzı düşük kalacak. Gidişat böyle olduğuna göre akla şu soru geliyor: “Konut arzının azalması, arz-talep kuralının devreye girmesine ve fiyatların hızla artmasına yol açacak mı?”



Pek sanmıyoruz. Çünkü birincisi, yeni konutların fiyatları zaten çok yüksek. İkincisi, tüm dünya ekonomilerinin kapanma eğilimi içine girdiği, bunun Türkiye’yi de kapsayacağının görüldüğü bir dönemde eğer bu yaz uygulamaya konulan ve ekonominin gerçekleriyle hiç örtüşmeyen yeni bir kredi olanağı gündeme getirilmezse, konut piyasası bir süre iyice küçülecek, daralacak.



Faizlerin giderek arttığı bir dönemde de zaten ne ucuz kredi söz konusu olur ve herhalde artık böylesine avantajlı bir kredi olanağı doğsa bile bu kredi konut alımı için kullandırılır. Dolayısıyla arz muhtemelen 2021’de bu yıldan daha az olacak ama talepteki daralma daha belirgin hissedilecek. Ekonominin fazla büyümediği, hatta belki de daraldığı bir dönemde konut fiyatlarının talep kaynaklı olarak artış göstermesi pek söz konusu olmayacak" diyerek 2021 yılında konut fiyatlarına zam beklentisi olmadığını söyledi.



2020 yılında konut fiyatları özellikle de kamu bankaları tarafından başlatılan 1 sene ertelemeli düşük faizli konut kredisi kampanyası döneminde rekor oranda artış göstermişti.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri