Konut Desteğinde Alman Modeli Planı

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konut konusunda 2015 yılında başlattıkları ve 3 sene sonunda %20 devlet katkısı verilen siste

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konut konusunda 2015 yılında başlattıkları ve 3 sene sonunda %20 devlet katkısı verilen siste

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konut konusunda 2015 yılında başlattıkları ve 3 sene sonunda %20 devlet katkısı verilen sistemin beklenen sonuçları vermediğini açıkladı. Konut alabilmek için tasarruf yapmak isteyen vatandaşlar için yeni bir proje hazırlanıyor. Bu projede konut için devlet desteğini de barındıran yeni bir konut hesabı oluşturulacak. 2015 yılında başlatılan konut hesap sisteminde, vatandaşlar en az 3 senelik birikim yaparak ev alımı sırasında devletin %20 katkı payından yararlandılar ancak bu sistem istenen sonuçları sağlayamadı. Sistem 10 bin 520 hesap seviyesinde kaldı.


Almanya Modeli Ön Planda Tutuluyor


Şimşek, Almanya modelini ön planda tuttuklarını açıkladı. Model, dolaylı olarak faiz desteğine dayanacak. İlk birikim sürecinde düşük mevduat faizine onay verenler, sonrasında düşük faiz üzerinden konut kredisi kullanabilecekler. Sistem üzerindeki çalışmalar hala devam ediyor. Şimşek, 2015 yılında başlatılan sistemle verilen desteğin yalnızca ilk ve tek konut bazında sağlandığını ancak hesapta toplada 73 milyon TL birikimle istenen sonuçların alınmadığını söyledi.

Şimşek, belirli bir süre düzenli olarak vatandaşın tasarruf yapması ve ondan sonra devletin bu tasarrufa katkıda bulunması esas alındığını belirtti. Birikimlerde bazı ülkelerin daha düşük stopaj uyguladığını söyleyen Şimşek, diğer ülkelerdeki mortgage sistemleri hakkında bilgi verdi. Almanya’daki modelin çok başarılı sonuçlar verdiğini söyleyen Şimşek, yeni modelin geliştirilmesi aşamasında Alman modeli ön planda tuttukların ve bu model üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti.


Uluslararası Alanda da İlk Konuta Destek Sağlanıyor


Şimşek, sistemin iyileştirilmesi ve ilk konutlarını alan vatandaşlara yardımcı olunması konusunda çalışmalar yaptıklarını da ekledi. Bazı ülkelerdeki uygulamaları da açıklayan Şimşek, uluslararası uygulamalarda da ilk konuta destek verilmesi tercih edildiğini söyledi. Şimşek’in açıklamalarına göre, bazı ülkelerde piyasa faiz oranının yüzde 50’si veriliyor. Rakamsal olarak da örnek veren Şimşek, bazı ülkelerde 100 lira için en az 5 yıl piyasada mevduat faiz oranının yüzde 50’si ile nemalandırıldığı örneğini verdi. Bu durumun kabul edilmesi halinde ev kredisi alınırken de belirli bir oran uygulanıyor. Şimşek, birkaç parametre üzerinde değişiklik yapılacağını ve bu şekilde konut hesabının daha etkin bir durumda olacağını söyledi. Faiz konusunda gerekli adımları attıklarını da ekleyen Şimşek, birikim yapılırken düşük faize razı olunacağı ve kredi alınırken daha düşük faizin uygulanacağı bir sistemin üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Şimşek, birikim yapılırken alınan stopajın daha düşük olması, tapu harcının daha avantajlı hale gelmesi için Maliye Bakanı ile görüşeceklerini de ekledi.

Emlak Haberleri Haberleri