Konut, dükkan, büro, ofis Kasım 2022 resmi kira artış oranı zammı hesaplama!

Yüksek kira fiyatları vatandaşlara büyük külfet olurken Kasım ayı resmi kira artış oranı belli oldu. Konutlarda, iş yerlerinde, bürolarda, ofislerde Kasım ayı resmi kira artış oranı ne kadar oldu? Kasım 2022 kira artış oranı zammı hesaplama!

Türkiye’de kira fiyatlarına yapılacak olan zamlar enflasyon rakamları ile belirleniyor. Kira artış oranları da buna göre enflasyon rakamları açıklandıkça her ay yenileniyor. TÜİK tarafından Ekim 2022 döneminin enflasyon rakamları açıklandı. Bu rakamlara göre Kasım ayı içerisinde mülk sahiplerinin kira fiyatlarına yapabilecekleri azami yasal zam da belli oldu. Kasım 2022 kira artış oranı ne kadar oldu?

KASIM 2022 KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Kasım ayında kiralara yapılacak olan zam uygulanan hesaplama sistemi ile belirlendi. Buna göre kira artış oranı son 12 aylık TÜFE rakamları dikkate alınarak belirleniyor. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye’de son 12 aylık TÜFE yüzde 65,26 oldu. Mülk sahipleri bu oranın üzerinde bir kira zammı yapamayacaklar. Bu oran yasal kira zammı olarak Kasım ayı boyunca uygulanacak.

KONUTLAR İÇİN KİRA ARTIŞ ORANI ZAMMI NE KADAR OLDU?

Konut kiraları ile alakalı olarak yasal kira artış oranı geçici olarak 1 Temmuz 2022’den itibaren devre dışı bırakılmıştı. Bundan dolayı TÜİK’in açıkladığı rakamların konut kiralarında herhangi bir etkisi yok. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ev sahipleri konut kiralarını en fazla yüzde 25 oranında arttırabilecekler. Bu karar alınmamış olsaydı konut kiraları kasım ayında yüzde 65 oranında zamlanacaktı.

KASIM 2022 İŞ YERİ, BÜRO, OFİS, DÜKKAN KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?

Konut kiralarına uygulanan yüzde 25 zam sınırlaması iş yeri kiraları için geçerli değil. Bundan dolayı iş yeri, büro, ofis, dükkan gibi mülklerde mülk sahipleri kiracılarına Kasım ayı içerisinde yüzde 65,26 oranında kira zammı yapabilecekler. Bu kiralar için bu zam oranı en yüksek zam rakamı olarak uygulanabilecek. Kiracının rızası olmadan mülk sahipleri bu zam oranının üzerinde zam talep edemeyecekler.

10.000 TL KİRASI OLAN İŞ YERLERİ İÇİN KİRA ARTIŞ ORANI ZAMMI HESAPLAMA KASIM 2022

10.000 TL kirası olan bir iş yerinde mülk sahiplerinin yapabilecekleri zam miktarı ortaya çıktı. Buna göre 10.000 TL’ye kiralanmış bir iş yerinde zam dönemi Kasım ayı içerisindeyse kira fiyatı 16.526 TL’ye yükselecek. Bu şekilde 6.526 TL’lik bir zam gerçekleştirilmiş olacak. Bu yasal kira zammının en üst seviyesidir. Anlaşma sağlanması durumunda daha düşük veya daha yüksek bir kira zammı da belirlenebilir.

Emlak Haberleri Haberleri