Konut fiyatları arttı DASK teminatları yerinde saydı

Konut fiyatlarında yaşanan artışa rağmen DASK teminatlarının aynı kalması deprem anında oluşacak olan hasarın düşük kalmasına neden oldu.

Deprem anında oluşacak muhtemel maddi zararı karşılamak ve depremin maddi yükünü hafifletmek için hayata geçirilen zorunlu deprem sigortası DASK düşük kalan teminat tutarları ile gündemde. Son 2 senedir konut fiyatlarında yaşanan yükseliş ile rakamlar 1 milyon TL'nin üzerine tırmanırken 100 m2 için hesaplanan DASK poliçesi teminatının 150 bin lirada kalması tepki çekmişti. 

Vatandaşlar kendilerini güvence altına almak için DASK yıllık poliçe tutarının arttırılarak deprem olması durumunda alacakları rakamın da buna göre yükseltilmesini talep ediyordu. Gelen yoğun talep üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından konu hakkında özel bir çalışma başlatıldığı iddia edildi. 

DASK POLİÇESİNE KONUT FİYATLARI AYARI GELİYOR! 

İddialara göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının DASK poliçesi için özel bir çalışma başlattı. Bakanlığın belirlediği metrekare birim maliyeti bugün için bin 508 TL üzerinden hesaplanıyor. Bu rakam üzerinden 100 metrekare bir daire için deprem olması durumunda alınacak teminat 150 bin 800 TL olarak gerçekleşiyor. 

Bu teminat tutarı için ise yıllık DASK poliçesi ücreti olarak 354 TL ödenmesi gerekiyor. Yükselen konut fiyatları sonrasında en düşük konutun fiyatının 1 milyon TL seviyesine ulaşması ile DASK tarafından ödenecek 320 bin liralık teminat ise piyasa gerçeklerinden oldukça uzaklaşmış görünüyor. Bakanlığın konu hakkında çalışma başlattığı isteyen kişiler DASK poliçesini arttırarak 700 TL ödeyerek teminatı 300 bin liraya yükseltecek isteyen kişiler ise 350 TL ödemeye devam edecekler. 

Emlak Haberleri Haberleri