Konut fiyatları düşecek diye bekleyenlere TÜİK'ten kötü haber inşaat maliyet endeksi alev aldı ucuz ev hayal oldu!

TOKİ'nin hayata geçirdiği sosyal konut seferberliği ile fiyatlarda indirim beklentisi oluşan konut fiyatları için TÜİK tarafından açıklanan İnşaat Maliyet Endeksi, Eylül 2022 raporu ile düşüş ihtimali azaldı. Demir, çimento ve tuğla fiyatlarına gelen zamlar yeni bina maliyetini arttırdı.

Ev sahibi olmak istiyorum diyen kişiler ile kiracılar konut fiyatlarında ucuzlama müjdesi beklerken inşaat malzemelerine gelen zamların devam etmesi ile indirim beklentisi hayal oldu. Müteahhitlerin son dönemde en çok şikayetçi oldukları konuların arasında yer alan inşaat malzemesi fiyatlarında yaşanan artış inşaat maliyet endeksi raporuna da yansıdı. 

Konut fiyatları ve ev kiralarında yaşanan artışın önünü kesmek adına hatırlanacağı üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı TOKİ tarafından 100 bin sosyal konut projesi uygulamaya alınmıştı. Başlatılan projeye daha ilk günden yoğun başvuru yapılması ile sayı 250 bin sosyal konuta çıkartılmış, 1 milyon arsa ve 10 bin işyeri de projeye dahil edilmişti. Bakan Kurum proje ile konut fiyatlarında düşüş yaşandığını dile getirmişti. 

TÜİK İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ EYLÜL 2022 RAPORU YAYIMLANDI! 

İnşaat sektörünün merakla beklemiş olduğu TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi, Eylül 2022 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre inşaat maliyet endeksi, 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,57, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 119,83 oranında artış yaşadı. 

Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,07 arttı, işçilik endeksi ise yüzde 0,07 oranında azaldı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 133,40, işçilik endeksi ise yüzde 84,04 arttı.

MÜTEAHHİTLERİN YENİ BİNA İNŞA ETME MALİYETİ YÜZDE 119 ARTTI! 

Bina inşaatı maliyeti endeksi de yükselişini sürdürdü. Açıklanan rapora göre bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya oranla yüzde 2,10, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 117,11 oranında artış gösterdi. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,82 arttı, işçilik endeksi yüzde 0,17 azaldı. 2021 senesinin aynı dönemine oranla malzeme endeksi yüzde 129,87, işçilik endeksi yüzde 84,15 arttı. Hem malzeme hem de işçilik endeksinde yaşanan rekor yükseliş müteahhitleri zorlamaya devam ederken konut fiyatlarında düşüş beklentisini de zora soktu. 

Emlak Haberleri Haberleri