Konut fiyatları ne zamana kadar yükselecek?

Konut fiyatlarındaki yükseliş her geçen gün devam ediyor. Ev sahibi olmak isteyenler ise ev fiyatlarının ne zaman ucuzlayacağını merak ediyor. İşte konut fiyatlarındaki son durum.

Türkiye'de çeşitli nedenlere bağlı olarak konut üretimi azaldı. Konut fiyatları ise arz sıkıntısından dolayı her geçen gün artmaya devam ediyor. Bir gayrimenkul değerlendirme platformunun verilerine göre konut satışlarında son dört ayda yaşanan farklılık dikkat çekiyor.

2021 yılının yaz aylarından kış aylarına kadar Türkiye genelinde konut satış fiyatı ortalaması 450 bin lira bandında yer alıyordu. Ancak Aralık ayında yaşanan hızlı artış ile bu miktar bir anda 680 bin liraya kadar yükseldi. Mart ayı dalgalanmasında ise ortalama konut fiyatları 1 milyon lirayı buldu.

Konut fiyatları ne zamana kadar artacak?

Konut satış fiyatlarının artması aynı zamanda kira ücretlerini de yükseltti. Geçtiğimiz Ekim ayında İstanbul'da ortalama konut fiyatı 585 bin, Aralık 2021'de 690 bine yüseldi. İzmir'de ise bu fiyatlar Ekin ayında 570 bin iken Aralık ayında 658 bine çıktı. 2022 Mart-Nisan aylarına bakıldığında ise fiyat ortalaması 1 milyonun üzerinde.

Pandemi ile birlikte başlayan yeni konut üretimindeki azalma, ardından artan maliyetlerin fiyatlara yansıması kira ve konut fiyatlarını katladı. Türkiye'nin yılda 700 bin yeni konut ihtiyacı olduğu hesaplanırken, bu talebi karşılayacak arz henüz bulunmuyor.

Uzman isimler konut fiyatlarındaki artışın uzun bir süre daha devam edeceğini ve asıl fiyat patlamasının Mayıs ayı itibariyle yaz aylarında gerçekleşmesini bekliyor. Vatandaşların bu fiyatlar ile ev sahibi olması oldukça güç bir hale geldi. Hem gayrimenkul yetkilileri hem de vatandaşlar devletin konut ve kira fiyatlarına karşı bir adım atmasını ve tavan fiyat sınırlaması getirilmesini talep ediyor.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri