Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2022 yılının Şubat ayında satılan konut verileri açıklandı. Şubat ayında 97 bin 587 adet konut satışı gerçekleştirilirken bu sayı önceki yıllarda 125 bin civarında bulunuyordu. Pandeminin başladığı 2020 yılında en fazla konut Temmuz ayında satılırken 2021 yılında ise satışların patladığı ay Mayıs oldu. Ünlü ekonomist Esfender Korkmaz konut satış istatistiklerini değerlendirerek konut alınmalı mı, ne zaman alınmalı açıkladı.
2022 ŞUBAT AYI KONUT SATIŞLARI NASIL GERÇEKLEŞTİ?
2022 yılının Şubat ayındaki konut satışlarının yüzde 20,4'ü ipotekli satış ile, yüzde 29,6'sı yeni konut satışı ile ve yüzde 4,7'si yabancıya satış olarak gerçekleştirildi. 2020 yılında verilen konut desteği ile ipotekli satışlarda yüzde 50'lik bir artış yaşanmıştı.
Yabancılara yapılan konut satışlarında ise en az 250 bin doları ya da karşılığı dövizi tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmama şerhi koydurmak kaydıyla satın alan yabancılara Türk vatandaşlığı veriliyor. Yani yabancılar hem ülkemizden vatandaşlık alabiliyor hem de 3 yıl sonra konutu daha yüksek bedele satarak verdiğinden daha fazla döviz götürüyor.
Yabancıya konut satışlarının büyük bir çoğunluğu önceden Avrupa vatandaşlarına yapılıyordu. Ancak son yıllarda Arap ülkeleri ilk sıralara yükselerek en fazla konut satın alan ülkeler İran ve Irak oldu.
KONUT FİYATLARI DÜŞER Mİ, NE ZAMAN KONUT SATIN ALINMALI?
Konut fiyatlarını değerlendiren Ekonomist Esfender Korkmaz, 2018 yılı sonu ile 2020 Haziran ayına kadar konut fiyatlarının gerilediğini ancak 2020 yılının Haziran ayından sonra fiyatların hızla yükselişe geçtiğini söyledi. 2021-2022 yılları aralığına bakıldığında ise konut fiyatlarını baskılayan etkenin pandemi değil dolar ve altın fiyatları olduğu gözlemleniyor.
Esfender Korkmaz, koronavirüs salgını nedeniyle son iki yılda sayfiye yerlerinde arsa ve müstakil ev fiyatlarının neredeyse üç kat arttığını, pandeminin etkileri azaldığı için arsa, müstakil ev ve konut fiyatlarında artışın yavaşlayacağını belirtti.
Değerlendirmelerine devam eden Korkmaz, Mart 2022'de enflasyonun TÜFE olarak 54,44 olduğunu ancak kiraların 12 aylık TÜFE ortalaması olan yüzde 25,98 oranında arttığını söyledi. 12 aylık ortalama TÜFE'nin yıllık TÜFE'ye ulaşmasının ancak enflasyonun düşmeye başlamasıyla gerçekleşeceğini belirten Korkmaz, '' kira gelirlerinin düşmesi, tasarruf amacı ile gayrimenkule olan talebi düşürdü '' dedi.
Ekonomist Esfender Korkmaz, 2022 yılında Türkiye'de yeni bir kur şoku yaşanmazsa, konut fiyatlarının enflasyona kadar artacağını, 2023 yılı başından Haziran ayına kadar ise seçim öncesi konut kredisi ve konut desteği verilebileceğini ifade etti. Konut satışlarının ve fiyatlarının bu dönemde artmaya devam edeceğinin altını çizen Korkmaz, sıra dışı bir durum yaşanmadığı sürece enflasyondan sonra artış hızının yavaşlayacağını öngörüyor.