Konut Fiyatları ve Ev Kiralarına Yeni Devlet Müdahalesi: Resmi Gazete'de Yayımlandı, Zorunlu Hale Getirildi!

31 Mayıs 2022 Tarihli ve 31852 Sayılı Resmî Gazete ile yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 538) ile internet üzerinden hizmet veren sitelere bildirim zorunluluğu getirildi.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 538), 31 Mayıs 2022 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan yönetmelik kapsamında Menkul ve Gayrimenkul sitesi olarak hizmet veren sitelere yapmış oldukları kiralama ve satış işlemlerini aylık olarak Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirme zorunluluğu getirildi. Son dönemde internet üzerinden verilen kiralık ve satılık ilanları üzerinden fiyat manipülasyonu yapıldığı ve fiyatların şişirilerek yukarıya çekildiği iddia ediliyordu.

Devletin emlak sektöründe büyük bir vergi kaybı yaşandığı belirtilirken yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında internet ortamında yayımlanan ilanlara yönelik bazı bilgilerin alınmasına ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlenmiş oldu. Yapılan düzenleme kapsamında gayrimenkul sitelerine bildirim zorunluluğu getirildi. Tebliğ kapsamında bildirim verme zorunluluğu getirilenler ilk bildirimlerini ilk kez 2022 Haziran ayında verilen ilanlara ilişkin olarak 1/8/2022 tarihine (31/7/2022 tarihinin hafta sonuna isabet etmesi nedeniyle) kadar Başkanlığa yapmakla yükümlü tutuldular.

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 538)

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Vergiye uyum düzeyinin ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılmasına hizmet etmek amacıyla vergi kanunları çerçevesinde vergiye tabi olay ve bu olaya ilişkin işlemlerin kavranabilmesi büyük önemi haizdir.

(2) Bu kapsamda, internet ortamında yayımlanan ilanlara yönelik bazı bilgilerin alınmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi bu Tebliğin amaç ve kapsamını oluşturmaktadır. Yasal düzenlemeler

MADDE 2- (1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun;

a) 149 uncu maddesinde, “Kamu idare ve müesseseleri (Kamu hizmeti ifa eden kurum ve kuruluşlar dahil) ile gerçek ve tüzelkişiler vergilendirmeye ilişkin olaylarla ilgili olarak Maliye ve Gümrük Bakanlığı ve vergi dairesince kendilerinden yazı ile istenecek bilgileri belli fasılalarla ve devamlı olarak yazı ile vermeye mecburdurlar.”,

b) Mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasında, “Maliye Bakanlığı; ….

Yapılan denetimlerin artması ile beraber hem devletin vergi kaybının önlenmesi hem de konut ve arsa fiyatlarında keyfi olarak yapılan belirlemeler ile piyasada manipülatif atakların kesilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

Haber Kaynağı: Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri