Konut fiyatları yabancıya konut satışı nedeniyle mi artıyor?

Konut fiyatlarının ve kiraların artmasında en önemli etken olarak yabancıya konut satışları görülüyor. Peki, konut fiyatları yabancıya konut satışı nedeniyle mi artıyor? İşte ayrıntılar.

Bir süredir Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri konut ve kira fiyatlarının artması oldu. Konut fiyatları Türkiye'nin elinde olan ya da olmayan birçok etkene bağlı olarak artıyor. Ancak son günlerde bu artışın nedeninin yabancıya konut satışları ve kiralanması olduğu iddia ediliyor. Peki gerçekten de konut fiyatlarını artıran etken yabancıya konut satışı mı?

Konut fiyatları yabancıya satışlar nedeniyle mi artıyor?

Türkiye'de konut fiyatları ve kira bedellerinin artmasının temel nedenlerinden biri olarak yabancıya konut satışı görülüyor. Konut fiyatları en temel noktada yüksek enflasyon, inşaat maliyetleri, döviz kuru ve arz sıkıntısı gibi etkenler nedeniyle artıyor.

Ekonomi Gazetecisi Sadi Özdemir, konut fiyatlarının yabancıya yapılan satışlar nedeniyle artmadığını belirten bir örnek verdi. Malatya'da hiç konut satışı yapılmadığı veya Ankara'da 400 adet konut satıldığında yabancıya satışların fiyatları ve kiraları etkilemediğini söyledi.

Yabancıya konut satışının sadece Antalya, İstanbul, Karadeniz ve bazı illerde gerçekleştiğini bu nedenle ülke genelinde konut fiyatlarının artmasının nedeninin yabancıya satışlar olmadığını ifade etti.

Öte yandan yabancıların Türkiye'den 400 bin dolara konut alması karşılığında Türk vatandaşlığı verilebilmesine imkan tanındı. Daha önce 250 bin dolar olan bu ücret, geçtiğimiz haftalarda gelen tepkiler üzerine 400 bin dolara yükseltildi.

Bunun yanında emlakçılar ya da ev sahiplerinin yabancılara evlerini daha yüksek ücretlerle kiralaması ya da evini satması çevredeki diğer ev sahiplerinin dikkatini de çekiyor. Bu sebeple yabancıya konut satışları fiyatları doğrudan etkilemiyor olsa bile dolaylı olarak etkiliyor olabilir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri