Pandemi döneminde yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak konut fiyatları cep yakmaya başlarken vatandaş yükselen konut fiyatları kadar tapu harcı nedeni ile de mağduriyet yaşıyor. Konut fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesi ile beraber ödenen tapu harcı ve sıfır konut alan vatandaşların alacağı KDV de cep yakmaya başladı.
İstanbul'da bazı bölgelerde sıfır konut fiyatları 1 milyon lira bandına yaklaşırken dar gelirli vatandaş bütçesine uygun ev bulmakta zorlanıyor. Yükselen kiralık ev fiyatları da vatandaşın kendi evine sahip olma isteğini arttırırken ev almak isteyen vatandaş bir yandan da vergi yükü ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Müteahhitler konut satışlarını tekrar arttırmak ve konut üretimini teşvik etmek amacı ile hükümetten Tapu Harcı İndirimi, KDV İndirimi ve konut kredisi faiz oranlarına indirim talebini bir kere daha gündeme taşıdı.
500 BİN LİRALIK EV ALAN VATANDAŞ 110 BİN LİRA VERGİ ÖDEYECEK!
Konut fiyatları büyük şehirlerde 400 - 500 bin lira bandında yer alırken İstanbul'un bazı semtlerinde artık en düşük konut fiyatı 1 milyon lira bandına yükseldi. 500 bin liralık bir ev almak isteyen vatandaş yüzde 4 tapu harcı (anlaşmaya bağlı olarak yüzde 2'lik bölümünü ev sahibi ödeyebilmektedir, hesaplama yapılırken toplam tapu harcı tutarı baz alınmıştır) ve yüzde 18 KDV ödemesi (sıfır konut alan kişiler ödemektedir) olmak üzere toplamda 110 bin lira vergi ödeyecekler.
İkinci el ev satın alan kişiler ise KDV ödemedikleri için sadece 20 bin lira tapu harcı ödemesi yapacaklar. Ancak sıfır konut almak isteyen kişiler için KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanıyor. Müteahhitler inşaat sektörüne destek için sıfır konutta KDV oranı için yüzde 1 seviyesinin uygulanması sıfır tapu harcı desteğinin sağlanmasını talep ediyorlar.
KİRALIK VE SATILIK EV FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ, YÜKSELİYOR?
Pandemi döneminde önce insanların konut tercihlerinin değişmesi, ardından ise tedarik zincirinde yaşanan kırılmalar nedeni ile demir ve çimento fiyatları başta olmak üzere inşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar ile ev fiyatları rekor oranda zam görmüştü. Süreçte Türkiye'nin yoğun bir şekilde mülteci göçü alması ile beraber konuta olan talep artarken müteahhitlerin yükselen maliyetler ve satamama endişesi ile konut üretimine ara vermesi ile fiyatlar katlandı.
Bir yandan devam eden kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle evleri yıkılan kişiler konut aramaya başlarken bir yandan da üniversitelerde yüz yüze eğitime geçiş yapılması sonrasında kiralık ev krizi baş gösterdi. Vatandaş bütçesine uygun ne kiralık, ne de satılık ev bulamamaya başladı.