Pandemi döneminde insanlık büyük bir sınava tabi tutulurken tüm dünyada yaşanan ilkler insanların hayata bakış açısını da değiştirdi. Özellikle de konut sektöründe yaşanan değişimler dikkat çekti. Koronavirüs salgını öncesinde şehir merkezlerinde yer alan küçük daireler talep görürken pandemi sonrasında ise konut tercihleri sil baştan değişti.
Pandemi öncesinde bakım masrafları yüksek olduğu için ilgi görmeyen bahçeli evler rekor talep patlaması yaşadı. İnsanlar hastalık kapma korkusu ile kalabalıktan uzaklaşırken şehir merkezine olan yakınlık yerine artık şehirden uzak, bahçeli, müstakil evlere ilgi arttı.
KONUT FİYATLARI 37 ÜLKEDE ORTALAMA YÜZDE 7 ORANINDA ARTIŞ GÖSTERDİ!
Yaşanan pandemi dönemini değerlendiren Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD tarafından hazırlanan rapora göre 37 zengin ülkede 2019 senesinin son çeyreğine oranla 2020 senesinin son çeyreğinde konut fiyatları yüzde 7 oranında yükseliş gösterdi.
Toplamda 38 ülkeden oluşan OECD ülkeleri arasında 37 ülkeden yaşanan bu fiyat artışı son 20 senenin en hızlı fiyat artışı olarak kayıtlara geçti. Yabancı ülkelerde emlak sektöründe panik alımlarının devam ettiği, özellikle de insanların kırsalda yer alan bahçeli, geniş evlere adeta saldırdığı belirtilirken İtalya'da Ortaçağ'dan kalan malikanelerin peynir ekmek gibi satıldığı iddia edildi.
Koronavirüs salgının ilk günlerinde yaşanan ekonomik dalgalanma sonucunda pek çok ülkede mortgage krizi endişesi yaşandığı, ancak insanların salgın döneminde evlerini koruma içgüdülerinin artması nedeni ile korkulanın olmadığı ve emlak piyasasında pandeminin korkulanın aksine olumlu etkileri görüldüğü belirtiliyor.