Konut Fiyatlarında Balon Tartışması Alevlendi! Ev Fiyatlarını Yabancılar Mı Arttırıyor?

İnşaat ve gayrimenkul sektöründe konut stoku ile beraber en çok tartışılan iki konudan biri olan konut fiyatlarında balon iddiası tartışmaları yeniden alevlendi.

İnşaat ve gayrimenkul sektöründe konut stoku ile beraber en çok tartışılan iki konudan biri olan konut fiyatlarında balon iddiası tartışmaları yeniden alevlendi. Yabancılara konut satışı etkisi de masaya yatırılırken konut fiyatlarını arttıran en önemli faktörün yabancıların alımları olduğu iddia edildi.

Uzun süredir gayrimenkul sektöründe tartışılan konuların arasında yer alan konut fiyatlarında balon tartışması yeniden alevlendi.



KONUT FİYATLARINDA BALON VAR MI?



Konu hakkında bir değerlendirme yazısı kaleme alan Ordu Olay Gazetesi köşe yazarı Umut Çakmak inşaat sektörünün 200'den fazla sektörü etkilemesi nedeni ile milli gelir ve istihdam için büyük önemi olduğunu belirterek ekonominin büyümesi için desteklenmesi gerektiğini söyledi.



Çakmak hemen hemen tüm ekonomik krizlerin ortaya çıkmasından önce mortgage krizi ve konut fiyatlarında balon yaşandığını belirterek "Dikkat ettiyseniz, son zamanlarda konut fiyatlarında ve özellikle ikinci el otomobil piyasasında çok ciddi yükselişler gerçekleşti. Bu yükselişlerin temelinde, 2019 yılında ertelenen talep ve bu yılın yaz aylarında faiz oranlarında yaşanan keskin düşüşler önemli rol oynadı.



Örneğin TÜİK verilerine göre, konut satışları bu yılın Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 200’ün üzerinde artmış. Konut satışlarındaki artış ise doğal olarak konut fiyatlarının yükselmesine yol açtı. Benzer şekilde, ikinci el otomobil fiyatları da son bir yıl içinde neredeyse yüzde 100’ün üzerinde arttı.



Ancak hemen belirteyim, Eylül ayında konut ve otomobil kredi faizlerinin tekrar artışa geçmesi ve fiyatların zaten yükselmiş olması, bu iki sektörde, ama özellikle otomobil piyasasında oluşan fiyat balonunun bir miktar sönmesine yol açabilir…" diyerek yabancılara konut satışı konusunda alınacak kararların daha ince elenip sık dokunması gerektiğini söyledi.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri