Koronavirüs salgını döneminde insanların yaşam tercihlerini değişmesi ve zorunlu kısıtlama kararları nedeni ile konuta olan talep artmıştı. Türkiye'nin aynı dönemde yoğun mülteci göçü almasıyla konut fiyatları ve kiralarda yaşanan yükseliş daha sert hissedilmişti.
Turkiye tüm dünyada konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke olarak zam rekoru kırmıştı. Konut üretiminin azalması, konutun yeniden yatırım aracı olarak görülmesi, enflasyonda yaşanan yükseliş ve arz talep dengesizliği ile konut fiyatları adeta alev almıştı.
KONUT FİYATLARINDA BALON PATLIYOR MU?
Yaşanan yükseliş ile konut fiyatları artık astronomik seviyelere ulaşırken beklenen düzeltme hareketi başladı. İlk olarak Amerika'da resesyon ile başlayan düşüş şimdide kendisini İngiltere'de gösterdi.
İngiltere'de açıklanan verilere göre bu yılın ağustos ayında konut fiyatları yüzde 1,3 değer kaybederek ortalama 365 bin 173 sterlin seviyesine geriledi. Açıklanan verileri değerlendiren Rightmove Konut Araştırmaları Direktörü Tim Bannister, “Konut fiyatlarında iki yıl boyunca güçlü artış eğiliminin görülmesinin ardından doğal mevsimsel yapıya dönülmesiyle bu ay itibarıyla bir düşüşün yaşanması bekleniyordu. Ev taşımayı planlayan çok sayıda kişinin yaz tatili nedeniyle dikkati dağılmış durumda.” diyerek düşüşün nedenlerini sıraladı.
İngiltere Merkez Bankası yükselen enflasyon nedeniyle faiz artırımı kararı almış, gözler konut fiyatlarına çevrilmişti. Tüm dünyada konut fiyatlarında geri çekilme yaşanırken Türkiye'de de son açıklanan resmi verilere göre konut fiyatlarında artış hızı yavaşlamıştı. Bu düşüşte TOKİ tarafından yapılacağı açıklanan 150 bin sosyal konut projesinin payının büyük olduğu belirtilmişti.