Konut fiyatlarında reel düşüş sürdü

TCMB konut fiyat endeksi Temmuz 2024 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre Türkiye genelinde konut fiyatlarında reel düşüş Temmuz ayında da devam etti.

Merkez Bankası tarafından Temmuz ayına ilişkin verilerin yer aldığı konut fiyat endeksi raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre konut fiyatlarında yaşanan reel düşüş Temmuz ayında da devam etti. TCMB Konut Fiyat Endeksi (KFE) raporuna göre Türkiye genelinde konut fiyatları Temmuz ayında düşüşe devam ederken İstanbul ve İzmir'de konut fiyatları aylık bazda geriledi.

TCMB KONUT FİYAT ENDEKSİ TEMMUZ 2024 RAPORU YAYIMLANDI!

Pandemi döneminde konut fiyatlarında yaşanan yükseliş sonrasında yerini rekorlara bırakmış, Türkiye tüm dünyada konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülkelerin başında yer almıştı. Konut fiyatlarına gelen zam vatandaşın cebini yakarken aynı dönemde kredi faiz oranlarının da yükselie geçmesiyle konuta olan talep azalmıştı. Konuta olan talebin azalmasıyla ev fiyatlarında beklenen düşüş başladı.

Merkez Bankası tarafından yayımlanan açıklamada "2024 yılı temmuz ayında İstanbul ve İzmir’de bir önceki aya göre yüzde 0,2 oranında azalış, Ankara’da ise bir önceki aya göre yüzde 0,6 oranında artış gözlenmiştir. İstanbul, Ankara ve İzmir’de endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, sırasıyla yüzde 26,8, 39,4 ve 37,0 oranlarında artış göstermiştir." denilerek Ankara ve İzmir'de konut fiyatlarında düşüş yaşandığı ifade edildi.

Açıklanan rapora göre Türkiye'de konut fiyat endeksi nominal olarak yüzde 38,7 oranında artış gösterirken nominal bazda ise yaşanan düşüş yüzde 14,3 olarak kayıtlara geçti. Türkiye'de konut fiyatları bir süredir enflasyonun altında kalırken düşüş etkisi her geçen gün fiyatlar üzerindeki baskısını arttırmaya başladı.

Emlak Haberleri Haberleri