Konut Fiyatlarındaki Rekor Artış Prefabrik Evlere Talebi Dörde Katladı: Hem Ucuz, Hem Depreme Dayanıklı

Türkiye'de ortalama konut fiyatlarının 1 milyon TL sınırının üzerine çıkması ile vatandaş rotasını prefabrike evlere çevirdi. Prefabrik ev satış rakamları rekor kırarken düşük fiyatlar öne çıktı.

Korona virüs salgını döneminde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de konut fiyatları büyük bir hızla yükselirken Türkiye ev fiyatlarının en çok zamlandığı ülke olarak küresel piyasalarda ilk sırada yer almıştı. Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş ile beraber Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksi verilerine göre Türkiye'de ortalama konut fiyatı 1 milyon TL barajını aşarken ev sahibi olmak isteyen kişiler rotalarını daha ucuz olan prefabrik evlere çevirdi.

Çok daha kısa sürede inşa edilmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi, daha ucuz maliyetlerle satış yapılması ve depreme dayanıklı olması gibi avantajları sayesinde öne çıkan prefabrik evlere olan talep her geçen gün artarken satışların 2021 senesine oranla yüzde 300 oranında arttığı açıklandı. Prefabrik evlere olan ilginin artmasının en önemli 2 nedeni artan konut fiyatları ve deprem korkusu olarak gösterildi.

PREFABRİK EV SATIŞLARI YÜZDE 300 ARTIŞ GÖSTERDİ!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi raporu Aralık 2021 döneminde yüzde 67,74 oranında artış gösterirken konut satış rakamları raporunda ise yüzde 0,5 oranında düşüş yaşandığı ilan edilmişti. İnşaat maliyetlerinde yaşanan artış konut fiyatlarına zam olarak yansırken, konut fiyatlarındaki artış ise satış rakamlarının düşmesine neden oldu.

Pandemi nedeni ile insanların doğaya dönüş isteklerinin arttığı, hobi bahçesi alan kişilerin sayılarının arttığı ve bunun da prefabrike evlere olan ilgiyi arttırdığı belirtilirken son 1 senede prefabrik ev alanların yüzde 200 kazanç elde ettikleri belirtiliyor. Deprem riskinin yüksek olduğu Marmara bölgesinde prefabrik ev satışlarının arttığı belirtilirken demir ve çimento fiyatlarında yaşanan artışın prefabrik ev fiyatlarını etkilemediği ve bu nedenle daha ucuz satıldığı belirtiliyor.

Emlak Haberleri Haberleri