Konut fiyatlarının ne zaman düşeceğini açıkladı! Konut yatırımı yapacaklara uzman uyarıları!

Ünlü ekonomist Remzi Özdemir konut satın almak isteyenlerin merak ettiği soruyu yanıtladı. Şu anda konut satın almak mantıklı mı? Konut fiyatlarına dair beklentisini açıklayan Remzi Özdemir ev sahibi olmak isteyenlere kritik uyarılarda bulundu.

Konut yatırımı yapmak her zaman ilk akla gelen yatırım yollarından birisi olmaktadır. Genellikle kazanç sağlayan bu yatırım modelinde bazı dönemlerde emlak balonu oluşabildiği için zararlı da çıkılabiliyor. Şu anda konut yatırımı yapmak isteyenler ise uzman isimlerin değerlendirmelerini merak ediyorlar. Ünlü ekonomist Remzi Özdemir konut yatırımı yapmak isteyenlere çok önemli uyarılarda bulundu.

İHTİYACI OLAN HER ZAMAN KONUT ALABİLİR

Konut satın almak isteyenlere fikir vermesi açısından bir değerlendirme yapan Remzi Özdemir, “Barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ev satın almak isteyenler için konut alım zamanı olmaz. İhtiyaç varsa her zaman alınabilir. Bunun ticaretini yapmayacaklar ve nasip olursa o evlerde 30 yıl, 40 yıl yaşayacaklar. Bunun dışında yapılacak olan konut alımlarında bazı yarılarda bulunmak istiyorum. Çok dikkatli davranmaları gerekiyor.” dedi.

PEYNİR EKMEK GİBİ KONUT SATILMASI LAZIM

Konut yatırımının finansal boyutuna dikkat çeken Remzi Özdemir, “Şu anda faizler yüzde 10,5 ile dip seviyede. Enflasyon ise yüzde 85’te. Konut kredisi faizleri de yüzde 2’lerde. Normal şartlarda bu koşullarda peynir ekmek gibi konut satılması lazım ama resmi verilere göre konut satışları azalıyor. Bugün 1 Milyon TL’lik konut kredisi çektiğinizde ödeyeceğiniz faizden yüzde 50-55 puanlık bir fark kazanıyorsunuz. Yani kullandığınız kredi enflasyon karşısında 50 puan eriyor. Bu da bankanın zarar edip vatandaşın kazanması anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

BANKALAR KONUT KREDİSİ VERMİYORLAR

Konut kredisi çekmenin güç olduğuna dikkat çeken Remzi Özdemir, “Enflasyonu yüksek olan ülkelerde bankalar uzun vadeli kredi kullandırmak istemezler. Türkiye’de de bankaların bu tavrı var. Siyasi irade bankalara baskıyla bazı kredileri verdiriyorlar ama bankalar kredi musluklarını açmak istemiyorlar. Konut satışlarının düşmesinin nedeni de bu. Bankalara gittiğiniz ya konut kredisi çekemiyorsunuz veya konut kredisi için size tanımlanan limitler ev satın almaya yetmiyor.” şeklinde konuştu.

İKİNCİ EL KONUT FİYATLARI ŞİŞİRİLİYOR

Konut fiyatlarına dair değerlendirme yapan Remzi Özdemir, “Konut fiyatları emlakçılar tarafından manipüle ediliyor. Bunu ikinci el konut fiyatlarında çok net görebilirsiniz. Ancak yükselen bu konut fiyatları ile artık piyasa yürümüyor. Konut satışı yapamıyorlar. Bankalar konut kredisi vermezken bir de konut fiyatlarını arttırırsanız ev satamazsınız. Bir süre sonra ise zorunlu olarak fiyatları düşürürsünüz. İkinci el konut fiyatları bu gerekçelerle düşecektir.” dedi.

KONUT FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞER?

Konut fiyatlarının bundan sonra ne olacağını açıklayan Remzi Özdemir, “Şu anda dünyanın tersine bir ekonomi modeli uygulanıyor. Bu politika seçim sonrasında seçimi kim kazanırsa kazansın değişecektir. Seçime kadar konut fiyatlarında bir düşüş olmayacaktır. Hatta yükselişler devam edebilir. Ancak faiz ile enflasyon arasındaki makas seçimden sonra kapandığında konut fiyatları düşecektir.” ifadelerini kullandı.

Emlak Haberleri Haberleri