Konut İçin Tapuda Elbirliği Mülkiyeti Kurulursa Mirasçılar Paylarını Satabilirler Mi?

Konutların miras yoluyla mülkiyetlerinin devri sırasında meydana gelen ortaklık ile alakalı çok sayıda husus merak ediliyor. Eğer ortaklık elbirliği mülkiyeti ile kurulursa paylar satılır mı?

Türkiye'de çok sayıda vatandaş miras yoluyla kendilerine intikal eden gayrimenkullerde nasıl tasarrufta bulunabileceklerini merak ediyorlar. Bu şekilde gerçekleşen gayrimenkul devirlerinde bir ortaklık meydana gelmektedir. Ancak ortaklık kurulunca insanlar paylarını satıp satamayacaklarını merak ediyorlar. Özellikle miras paylaşımı sonrası gayrimenkuller ortak olunca bu sefer satılması gündeme gelebiliyor. Bu satış işlemlerinin de belirli bir sistemde yapılması gerekiyor. Aksi halde mirasçılar paylarını direkt olarak satamayabiliyorlar.

ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİ KURULURSA NE OLUR?

Bir kişinin vefat etmesinin ardından mirasçılar miras oranlarına göre o kişinin gayrimenkullerinde hak sahibi oluyorlar. Böyle bir durumda konutların birden fazla kişinin mülkiyetine geçmesi başlı başına bir sorun teşkil ediyor. Ancak burada önemli olan ortaklığın ne şekilde kurulduğudur. Elbirliği mülkiyeti ile kurulan bir ortaklıkta hak sahipleri paylarını üçüncü kişiye satamazlar. Bundan dolayı satış yapmak isteyenler paylı mülkiyetin kurulmasını temin etmelidirler.

PAYLI MÜLKİYET NASIL KURULUR?

Miras yoluyla intikallerde paylı mülkiyetin kurulmasının yolu oldukça basittir. Öncelikle intikal işlemi sırasında mirasçılar eksiksiz bir şekilde tapuda hazır bulunmalıdırlar. Bunun yanında paylı mülkiyet kurulması yönünde taleplerini iletmelidirler. Böylelikle kurulacak olan ortaklık paylı mülkiyet şeklinde yapılır ve hak sahibi mirasçılar çeşitli imkanları da elde etmiş olurlar. Ayrıca paylı mülkiyet kurulumunda mirasçılar avukata veya avukatlara vekalet vererek de bu işlemi gerçekleştirebilirler.

MİRAS KALAN EVDEKİ PAYIN SATIŞI NASIL OLUR?

Miras kalan evin mülkiyeti paylı mülkiyet şeklinde kurulmuşsa pay satışı yapılabiliyor. Bunun için de bazı kurallar uygulanmaktadır. Böyle bir satış işleminde önalım hakkı devreye girmektedir. ortaklardan birisi payını satacaksa önalım hakkı dğer ortaklardadır ve ilk olarak onlara satış teklifi yapılmalıdır. Onlar satın almazsa 3. kişilere satış yapılabilir. Eğer önalım hakkı olanlardan habersiz satış yapılırsa mahkeme yoluyla o satış işlemi iptal edilebilir.

Emlak Haberleri Haberleri