Konut Kiralarına Pandemi Şoku! GABORAS Korana Virüs Sonrası Kiraları Değerlendirdi

Türkiye'nin güvenli alım-satım platformu olarak hizmet veren GABORAS korana virüs salgınının konut kiralarına olan etkisi üzerine özel bir araştırma çalışması yayımladı.

Türkiye'nin güvenli alım-satım platformu olarak hizmet veren GABORAS korana virüs salgınının konut kiralarına olan etkisi üzerine özel bir araştırma çalışması yayımladı. Virüs salgını nedeni ile bazı illerde kiralar yükselirken bazı illerde ise söz konusu dönemde düşüş yaşandığı görüldü.

Normal koşullar altında Eylül ayı itibari ile beraber okulların açıklaması ile özellikle de üniversitelerin ağırlıklı olduğu illerde konut kiralarında hızlı bir yükseliş yaşanırken bu sene pandeminin kiralara olan etkisi merak konusu oluşturdu.



Özellikle de halen uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitim tartışmalarının devam ettiği ve kesin tarih belirsizliği yaşandığı bir dönemde olunması nedeni ile kiralık daire fiyatlarında farklı dalgalanmalar yaşandığı belirlendi.



ÜNİVERSİTELER UZAKTAN EĞİTİM DEDİ, KONUT KİRALARI DÜŞTÜ!



Çok sayıda üniversitenin pandemi nedeni ile yüz yüze eğitim yerine uzaktan eğitim yapacağını ilan etmesi üzerine kira fiyatlarında da farklı hareketlenmeler yaşandı.



Konu hakkında özel bir araştırma gerçekleştiren Türkiye'nin en büyük online emlak platformu olmaya aday olan GABORAS verileri çarpıcı sonuçları ortaya koydu. Normalde çok sayıda üniversiteye ev sahipliği yapan İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi illerde bu aylarda kiralık daire bulmak nerede ise imkansız hale gelirken bu dönemde uzaktan eğitim beklentisi ile kiralık daire talebi düştü.





PANDEMİ DÖNEMİNDE KİRALIK DAİRE FİYATLARI EN FAZLA DÜŞEN İLLER HANGİLERİ?



Konu hakkında değerlendirmede bulunan Altun, “Birçok alanı etkileyen pandeminin konut kiralarındaki değişiklikte de etkisi bulunmakta. Yaptığımız çalışmada tatilcilerin yoğun, turist oranının yüksek olduğu bölgelerde konut kira fiyatları yükselişte iken, kırsal bölgelerde konut fiyatlarında düşüş yaşandığını tespit ettik. Pandemi etkisi ile üniversitelerin uzaktan eğitim sistemine geçmesinden dolayı kiralık ev arayışlarına rağbet olmaması da bir başka tespitimiz’’ diyerek korana virüsün kiraları da etkilediğini söyledi.



Pandemi döneminde kiralık daire fiyatları en çok düşen iller şu şekilde sıralandı;



Adana (2019 yılında 100 metrekarelik ortalama bir evin kirası 2 bin liradan 2020 yılında bin 600 liraya geriledi)



Çanakkale (2019 yılında 100 metrekarelik ortalama bir evin kirası bin 300 liradan 2020 yılında bin 100 liraya geriledi)



Kayseri (2019 yılında 100 metrekarelik ortalama bir evin kirası 700 liradan 2020 yılında 600 liraya geriledi)



Mersin (2019 yılında 100 metrekarelik ortalama bir evin kirası bin 300 liradan 2020 yılında bin 200 liraya geriledi)



KORANA VİRÜS SALGINI DÖNEMİNDE EN FAZLA KİRA ARTIŞI YAŞANAN İL MUĞLA OLDU!



Pandemi döneminde kiralarda en fazla artış yaşanan il ise Muğla oldu. Muğla'da kiralık daire fiyatları 2 bin 400 liradan 3 bin 200 liraya fırlayarak yüzde 25 artış gösterdi.



Türkiye'nin göz bebeği olan İstanbul'da kiralar yükseldi. En fazla kiraların artış yaşandığı illerden biri de İstanbul oldu. 2019 yılına oranla İstanbul'da kiralar bin 600 liradan 2 bin liraya fırladı.



Türkiye'de kiranın en fazla yükseldiği ikinci il ise İzmir oldu. İzmir'de kiralık daire fiyatları bir yılda yüzde 23 artış gösterdi.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri