Konut Kredisi Borcu Olanlar Dikkat! Ödeme Zorluğu Başladı, Eviniz Elden Gidebilir

Pandemi nedeni ile ekonomide yaşanan dalgalanma salgına borçlu yakalanan kişileri daha da olumsuz etkiledi.

Pandemi nedeni ile ekonomide yaşanan dalgalanma salgına borçlu yakalanan kişileri daha da olumsuz etkiledi. Özellikle de aylık yüksek tutara sahip olan konut kredisi borcu ödemesi olan vatandaşlar kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarmalar nedeni ile kredi borcu ödeme sorunu yaşamaya başladı. Peki, konut kredisi borcu ödenmezse ne olur, konut kredi borcunu ödeyemeyenler ne yapmalı, konut kredisi ödenmezse kefile ne olur?

Koronavirüs salgını nedeni ile ekonomide yaşanan dalgalanma ne yazık ki en çok bu krize borçluyken yakalananları etkiledi. Düzenli ödemesi olan ancak pandemi nedeni ile alınan kısıtlama kararları sonrası işten çıkarılan ya da ücretsiz izne çıkarılan çok sayıda kişi konut kredisi ödeme zorluğu yaşamaya başlamıştı.



KONUT KREDİSİ BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?



Takvim Gazetesi yazarı Feride Hilal İmal konu hakkında gelen soruyu yanıtlayarak "Eviniz, ya da üzerinize kayıtlı bir taşınmaz, maaşınızın tutarını ve kefil olan bir kişinin bilgisini isteyecek bu durum karşısında size istediğiniz krediyi sunacaktır. Peki, 'tüm bu durumlar yerine getirilmiş ama sonrasında işler kötüye gitmişse neler olur?' sorusuna gelince;



Banka size verdiği ödemeyi geri alacaktır. Kredi borçlusundan kredi ödemesini almak için icrai girişimlerde bulunacaktır. İpoteği paraya çevirebilecek ev ya da araba bulunuyor ise icrai satışlarla paranın teminini sağlayabilecektir. Banka asıl kişiye ulaşamıyor ise kefil yükümlüdür" diyerek bankanın eve el koyma hakkı olduğunu hatırlattı.





KONUT KREDİ BORCUNU ÖDEYEMEYENLER NE YAPMALI?



Konut kredisi borcunu ödeyemeyen kişiler ilk olarak bankaları ile irtibata geçerek borçlarını ödeyemediklerini beyan ederek konut kredisi yapılandırması için başvuruda bulunmalıdır. Konut kredisi borç transferi ile bir başka bankaya borç transfer edilerek vada uzatılabilir ve bu sayede aylık taksit tutarı daha düşük olabilir.



En son çare konut kredisi borcunun az kaldığı durumlarda vatandaş evine bankanın el koyarak daha ucuza satmasına engel olmak adına kendisi satışa çıkarabilir.



KONUT KREDİSİ ÖDENMEZSE KEFİLE NE OLUR, KREDİDE KEFİLİN SORUMLULUĞU NE OLUR?



Bankadan kredi kullanmak isteyen kişiye kefil olanlar da kredi çeken kişi kadar bankaya borçtan dolayı sorumludur. Konut kredisi çeken kişinin borcunu ödememesi durumunda bankanın kredi alacağını kefilden talep etme hakkı vardır. Yani borçlu kişi ödeme yapmazsa kredi borcunu banka kefilden talep edebilir. Ancak genelde konut kredisi paketinde genelde banka ipotek hakkını kullanarak konutun satış işlemini yaparak alacağını tahsil etme yoluna gider.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri