Konut Kredisi Çekerek Tapu Alanlar Dikkat! Hazine ve Maliye Bakanlığı Tek Tek Mektup Yolluyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı tek tek mektup yolluyor, posta kutusuna mektup gelen yanıyor. Konut kredisi çekerek tapu alanlar dikkat, tapuda rayiç bedel üzerinden satış göstermek suç mu?

Tapuda düşük bedel gösterme pek çok kişinin düşük tapu harcı ödemek için tercih ettiği yöntemler arasında yer alırken Hazine ve Maliye Bakanlığı denetimlerini arttırdı. Son dönemde konut fiyatlarında yaşanan rekor artış nedeni ile vatandaşlar mağdur olurken, Bakanlık devreye girerek tüm konut satışlarını inceleyeceğini duyurdu.

Yapılan inceleme sonucunda özellikle de konut kredisi çekerek ev sahibi olan kişiler mercek altına alınacak. Bilindiği üzere gayrimenkul satışı için beyan sistemi uygulanmakta olup, tapu harcı hesaplaması için satışta alıcı ve satıcının beyan ettiği rakam kullanılıyor. Pek çok kişi daha düşük tapu harcı ödemek için rayiç bedel üzerinden satış göstermek yöntemini tercih ediyor.

SON 10 SENE İÇERİSİNDE TAPU HARCI ÖDEYEN, EV ALIP SATAN KİŞİLER DİKKAT!

Konut fiyatlarında yaşanan rekor yükseliş nedeni ile tapu harcı ödemeleri de artarken vatandaşlar daha düşük tapu harcı ödemek için rayiç bedel üzerinden satış göstermek yöntemini tercih ediyorlar. Bu sistemi tercih eden kişiler rayiç bedel üzerinden satış göstererek daha düşük tapu harcı ödüyorlar.

Örneğin gerçek satış bedeli 1 milyon lira olan bir konutun tapu harcı alıcı ve satıcı taraftan 20 bin TL olmak üzere toplamda 40 bin TL ödeme yapmak zorunda kalırken bu tutarı rayiç bedel üzerinden gösteren kişiler çok daha düşük ödeme yapıyorlar. Örneğin bu satışı 250 bin TL gösterenler 5 bin TL olmak üzere toplamda 10 bin TL ödeme yaparak tapularını alabiliyorlar.

TAPUDA RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN SATIŞ GÖSTERMEK SUÇ MU, TAPU BEDELİNİ DÜŞÜK GÖSTERME CEZASI VAR MI?

Tapu işlemlerinde rayiç bedeli kullanan kişileri tespit etmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi müfettişleri çalışmalara başladı. Özellikle de konut kredisi çekerek ev sahibi olmak isteyen kişilerin ve konut ödemesini banka üzerinden alan kişilerin işlemleri yakın takip altına alındı. Bankalar üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı tapuda beyan edilen rakamları karşılaştırarak aykırılıkları tespit ediyor.

Bankadan yüksek tutar ödenmesine rağmen tapuda düşük tutar gösterilmesi durumunda vergi usulsüzlük cezası kesilirken aynı zamanda gerçek tutar üzerinden tapu harcı rakamı da tahsil ediliyor. Vergi dairesi tarafından usulsüzlük yaptığı tespit eden kişilere adresleri üzerinden izaha davet mektubu gönderiliyor.

2012'den Sonra Tapu Harcı Ödeyenler! Rayiç Bedel Üzerinden Satana, Alana Maliye Bakanlığı 17.500 TL Para Cezası Kesiyor

Son Dakika! Konut Satışında Yeni Düzenleme: 6. Yargı Paketi İle AK Parti Yasayı Hazırladı, Tapu İşlemleri Notere Geçiyor

Ev Alanlara Tapu Harç İadesi Hakkında Emsal Karar Açıklandı!

Emlak Haberleri Haberleri