Konut kredisi engeline vatandaş çözümü! Zincirleme satış yoluyla ev alımları başladı!

Bankaların konut kredisi verme oranları azalınca bazı vatandaşlar çareyi zincirleme alış-satış modelinde buldular. Konut kredisi erişimi azalınca vatandaşlar kendi çözümlerini ürettiler.

Konut fiyatları oldukça yükselince konut kredileri bir zorunluluk haline geldi. Ancak hem yüksek faizler hem de bankaların kredi verme isteklerinin azalmasından dolayı konut kredisi kullanmak çok güçleşti. Vatandaşlar ise çareyi zincirleme bir satış modeli geliştirmekte buldular.

ZİNCİRLEME ALIŞ SATIŞ YÖNTEMİ NEDİR?

Konut satın almak için imkanlarını değerlendiren vatandaşlar yüksek fiyatlar karşısında çok da bir şey yapamıyorlar. Bu durum karşısında önce mevcut evlerini satan vatandaşlar buradan elde ettikleri geliri birikimlerinin üzerine koyarak yeni bir ev satın alabiliyorlar. Bu sistem ile emlakçılar aynı müşterinin konutu satıyor ve ardından onun yeni bir konut satın almasına aracılık ediyor.

KONUT KREDİSİ İLE EV ALMAK ZORLAŞTI!

Konut kredisi ile ev almanın zorlaşması TÜİK istatistiklerine de yansıyor. Ekim ayı verilerine göre Türkiye genelinde 102.660 konut satışı yapıldı. Bu konutlar içerisinde konut kredisi çekilerek satın alınan konutların sayısı sadece 13.268 adet olduğu bildirildi. Özel bankalarda konut kredisi faizleri yüzde 2,05’ten başlayarak yüzde 3,75’e kadar yükseliyor. Kamu bankaları ise yüzde 1,20 faizle konut kredisi veriyorlar ama onlarda da üst limit 300 Bin TL olarak uygulanıyor.

Konut kredilerine dair yaşanan sorunu açıklayan İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Sühran Aras, “Yüksek konut fiyatlarına karşın kredi imkanları yetersiz kalıyor. İstanbul Bağdat Caddesi’nde 3+1 bir daire ortalama 15 Milyon TL’ye satılıyor. 40 Milyon TL’ye kadar çıkan konutlar var. Ancak bankalar konut kredilerinde çok büyük sınırlamalar uyguluyorlar. Kredi ile konut alımı yok denecek kadar azaldı. Bundan dolayı alımlar tamamen nakit şeklinde yapılıyor. Bu nakit erişimi de zincirleme işlemlerle temin ediliyor. Biz müşterinin evini satıyoruz ve sonra ona istediği gibi bir ev buluyoruz.” dedi.

KONUT KREDİSİ FAİZLERİ DÜŞERKEN FİYATLAR YÜKSELMEMELİ!

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam ise bir değerlendirme yaparak, “Konut kredisinde bir düzenlemeye ihtiyaç var. Ancak konut kredisi faizlerini aşağıya çekerken konut fiyatlarının yükselmemesi gerekiyor. Bir özel banka kısa bir süre önce konut kredisi faizini indirip limit sınırını kaldırdı. Bu da geleceği dair umut verici oluyor. Artık eski evini satıp üzerine ya kredi veya nakit ekleyerek konut almak popüler hale geldi.” şeklinde konuştu.

Emlak Haberleri Haberleri