Konut Kredisi Faiz İndirimi Sıfır Konuta Yetmedi! Sıfır Konutlara Özel Tapu Harcı ve KDV İndirimi Gelecek Mi?

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan 1 sene ertelemeli tarihi konut kredisi kampanyası rekor ilgi artışı ile konut satışlarında patlama etkisi yarattı.

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan 1 sene ertelemeli tarihi konut kredisi kampanyası rekor ilgi artışı ile konut satışlarında patlama etkisi yarattı. Ancak açıklanan ilk verilere göre vatandaş ağırlıklı olarak ikinci el konut alımına yöneldi. Sıfır konut stoku sorunu için inşaat sektörü sadece sıfır konutlara kapsayan bir kredi indirim kampanyası düzenlenmesini talep etmişti. Ancak kamu bankaları sıfır konuta 0.64 ve ikinci el konuta yüzde 0.74 faiz oranı ile kredi vermeye başladı sıfır konuta olan talep özellikle de lüks konut projeleri için sınırlı kaldı. Tapu harcı indirimi ve konutta KDV indirimi yeniden gündeme geldi. Detaylar haberimizde...

İnşaat ve gayrimenkul sektörü 2018 yılında başlayan daralmanın 2019 yılında zirveye ulaşması ile çok ciddi bir konut stoku sorunu yaşamaya başlamıştı.



Özellikle de İstanbul başta olmak üzere bazı büyük şehirlerde yapılan pahalı konut projeleri için satışlar durma noktasına gelmiş, lüks konuta olan talebin azalması ile bu projelerde ciddi bir stok krizi yaşanmaya başlanmıştı.



TEK BAŞINA 0.64 KONUT KREDİSİ KAMPANYASI YETERLİ OLMADI, KDV VE TAPU HARCI İNDİRİMİ TALEBİ GÜNDEME GELDİ!



Devlet bankaları tarafından başlatılan sıfır konutlara özel 1 sene ertelemeli yüzde 0,64 faizli konut kredisi kampanyası yoğun ilgi gördü.



Ancak ikinci el konutlar için de 1 sene erteleme imkanı ile yüzde 0,74 faiz oranı ile kredi verilmesi vatandaşı daha ucuz olan 2.el konut alımından vazgeçirmeye yetmedi ve sıfır konut satış rakamları Emlak Konut kampanyası ile desteklenmesine rağmen yine de ikinci el konut rakamlarının gerisinde kaldı.



İnşaat sektörü yaşanan gelişmelerden rahatsız olurken konut stoku sorunun kesin çözümü için faiz indirimine ek olarak Temmuz ayında konutta KDV indirimi ve tapu harcı indirimi talebinde bulundu.



Konuyu köşesine taşıyan Sözcü Gazetesi yazarlarından Nedim Türkmen'de tek başına faiz indiriminin ekonomiyi canlandırmak için yeterli olmayacağını belirterek KDV oranının yüzde 18 seviyesinden yüzde 8 seviyesine ve gayrimenkul alım satış harçları ile tapu harcı oranının da yarı yarıya indirilmesi gerektiğini dile getirdi.





2020 YILI İÇİN KONUTTA TAPU HARCI ORANI YÜZDE KAÇ, TAPU MASRAFI KAÇ LİRA?



Şu anda konut alımlarında tapu harcı yüzde 4 olarak tahsil edilirken bu tutarın yüzde 2 oranını alıcı, yüzde 2 oranını ise satıcı ödüyor. 2019 yılında tapu harcı oranı indirimi yapılmış ve söz konusu rakam yüzde 3 seviyesine çekilmişti. Tarafların ortak talebi ise bu oranın alıcıdan yüzde 1 ve satıcıdan yüzde 1 olmak üzere toplamda yüzde 2 olarak uygulanması ve yarı yarıya indirilmesi yönünde.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri