Konut Kredisi Faizleri Yükseldi, İnşaat Sektöründe İstihdam 9 Bin Kişi Azaldı!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK İşgücü İstatistikleri, Ocak 2021 raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre Türkiye'de işsizlik rakamı düşüş göstermesine rağmen inşaat sektöründe ise ne yazık ki 9 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı.KONUT SATIŞ RAKAMLARI DÜŞTÜ, İSTİHDAM KAYBI YAŞANDI! İnşaat sektöründe yaşanan dalgalanma istihdam rakamlarına da yansıdı.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK İşgücü İstatistikleri, Ocak 2021 raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre Türkiye'de işsizlik rakamı düşüş göstermesine rağmen inşaat sektöründe ise ne yazık ki 9 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı.

KONUT SATIŞ RAKAMLARI DÜŞTÜ, İSTİHDAM KAYBI YAŞANDI!

İnşaat sektöründe yaşanan dalgalanma istihdam rakamlarına da yansıdı. Ocak ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 366 bin kişi, sanayi sektöründe 14 bin kişi, hizmet sektöründe 451 bin kişi artarken inşaat sektöründe 9 bin kişi azaldı.

İstihdam edilenlerin yüzde 18,6'sı tarım sektöründe, yüzde 21,1'i sanayi sektöründe, yüzde 5,8'i inşaat sektöründe, yüzde 54,5'i ise hizmet sektöründe yer aldı. Ne yazık ki konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükselişin ardından konut satış rakamlarında sert bir düşüş yaşanmıştı.

Hatırlanacağı üzere kamu bankaları arasında yer alan Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan kredi kampanyaları kapsamında konut kredisi faiz oranları Haziran ayında yüzde 0.64 seviyesine kadar çekilmiş, ev sahibi olmak isteyenlere 1 sene ödemesiz dönemli kredi desteği sağlanmıştı.

Bu dönemde konut satış rakamları büyük bir hızla yükselmiş, ev sahibi olmak isteyen kişilerin yoğun alıma yönelmesi ile Temmuz ayında aylık bazda Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırılmıştı. Sonrasında yükselen enflasyon, dolar kuru ve altın fiyatları nedeni ile kredi faiz oranları yükselmiş, psikolojik eşik olarak kabul edilen yüzde 0.99 seviyesini aşmıştı. Yaşanan yükseliş konut satış rakamlarına olumsuz yansımış, konuta olan talepte ciddi daralma yaşanmıştı.

Emlak Haberleri Haberleri