Konut Kredisi Kampanyaları İstanbul'da Konut Satışlarında Rekor Kırdı

2019 yılı ile 2020 yılı arasında İstanbul'da gerçekleşen konut satışlarında ciddi bir fark oluştu.

2019 yılı ile 2020 yılı arasında İstanbul'da gerçekleşen konut satışlarında ciddi bir fark oluştu. 2020 yılında oldukça yüksek oranda artan konut satışlarında rekor seviyelere ulaşırken bu rakamların oluşmasında kamu bankalarının başlattığı kredi kampanyaları etkili oldu.

Kamu bankaları ile kamu katılım bankalarının sağladığı konut kredisi, finansmanı imkanlarının Haziran ve Temmuz aylarında satışlara etkisi incelendi. 2019 yılının Haziran ve Temmuz dönemi ile 2020 yılının Haziran Temmuz aylarında kıyasalama yapıldığında satışların yüzde 186'ya varan artış olduğu görüldü.



İSTANBUL'DA KONUT SATIŞI RAKAMLARI



İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul'da gerçekleşen konut satışlarına dair 'İstanbul Konut Piyasası Bülteni' çalışması yaptı. Bu çalışmada yer alan verilerde konut kredisi kampanyalarının satışlara etkisi açıklandı. Bu bültende yer alan verilere ilişkin ise İstanbul İstatistik Ofisi'nde görevli Ekonomist Şeyda Nur Yıldırım açıklamalarda bulundu. Pandemi süreci ve ardından başlayan normalleşme sürecinde satılan konutlara ilişkin bilgi veren Yıldırım şu açıklamalarda bulundu.



"Geçen yıl Haziran ayında İstanbul'da yaklaşık olarak 10 bin adet konut satılmışken bu yıl bu sayı 28 binlere ulaştı. Özellikle konut kredisi faiz oranlarının düşmesi bunda etkili oldu. Bir önceki yılın Haziran ayına göre baktığımızda konut satışları yüzde 186 artarken, Mayıs 2020'ye göre ise yüzde 277'lik bir artış görmekteyiz."



Ekonomist Şeyda Nur Yıldırım konuşmasının devamında ayırca bu dönemlerde yapılan ipotekli satışlara dair de bilgi verdi. 2019 yılının Haziran ayında ipotekli konut satışlarının oranı yüzde 11 düzeyindeyken 2020 yılında ipotekli satışların payı yaklaşık yüzde 51 civarına çıktı. Alınan her evin yarısı ipotekli satışla alınırken faiz oranlarının düşmesi bu alımların artmasında etkili oldu.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri