Konut Kredisi Kullananların Sayısı Azaldı, Birikim ile Ev Alma Dönemi Başladı

Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, konut fiyatlarında yaşanan artış ve konut kredilerine getirilen sınırlama sonrasında konut kredisi çekerek ev alanların sayısının azaldığını, vatandaşın artık eldeki birikim ile ev almayı seçtiğini açıkladı.

Küresel salgın, maaliyetlerde artış, konut talebinin azalması gibi nedenlerden dolayı hem kira fiyatları hem de konut fiyatları ciddi derecede arttı. Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, Türkiye genelinde kiralık dairelerde yaşanan sorunların Samsun'da da yaşandığını, eskisi kadar üretim yapılmamasının, maliyet artışlarının buna neden olduğunu belirtti. Samsun'da önceki yıllarda konut fazlalığı olduğuna dikkat çeken Oral, şu an ise konut eksikliği olduğunu, çok göç alınması ve mevcut dairelerin tükenmesi ile konut bulma sıkıntısı yaşandığını, kiraların 3 bin TL civarlarına çıktığını belirtti.

KONUT KREDİSİ İLE EV ALIMLARI DÜŞTÜ

Başkan Mevlüt Oral, konut kredisi çekerek ev alma sayısının bir hayli düştüğüne dikkat çekerek “Satılık dairelerde de durum hemen hemen aynı. Şu anda tapuda satışlar görünüyor ama bu satışların çok az bir miktarı konut kredisi kullanılarak satın alınıyor. Vatandaşlar 1 milyon TL’lik bir daire için konut kredisi kullanamıyor. 7-8 bin TL maaşla 1 milyonluk kredi kullanan kişinin aylık ödemesi 16 bin TL oluyor. Şu andaki konut satışlarının büyük çoğunluğu elde biriken paralarla yapılıyor. Herkes elindeki değerli ürünleri bozdurup daire almaya yöneliyor” açıklamasında bulundu.

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Konut fiyatlarında düşüş olup olmayacağını değerlendiren Mevlüt Oral, konut fiyatlarının düşmesi için maliyetlerin düşmesi gerektiğini, maliyetler normal bir şekilde artsaydı kiraların bu yıl 900 TL civarlarında olacağını ama şu an 3 bin TL seviyelerine çıktığını belirtti ve konut fiyatlarının düşme ihtimali olmadığını düşündüğünü aktardı.

Emlak Haberleri Haberleri