Konut Metrekareleri Düşüyor, Tek Kişilik Yaşam Yaygınlaşıyor!

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda konut metrekarelerinin küçüldüğü ve 10 yıllık süreçte bu küçülmenin devam edeceği bilgisi paylaşıldı.

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan ''2023 Vizyonunda Gayrimenkul Sektörü'' raporu doğrultusunda yeni veriler ortaya çıktı. Raporda, önümüzdeki 10 yıllık süreçte konut metrekarelerinin daha da düşeceği belirtildi.

KONUT METREKARELERİNDE DÜŞÜŞ TRENDİNE DEVAM

İlgili raporda, şu an ortalama 144.8 metrekare olan dairelerin büyüklükleri, 110-125 metrekare düzeyine inerek 4+1 5+1 yerine 2+1 ya da 3+1 düzeyine inecek. Bu küçülmeye sebep olarak ise ailelerin küçülmesi, boşanma oranlarının artması ve bireylerin yalnız yaşamaya başlaması gösteriliyor. Evden çalışan ya da öğrenci olan gençler, aileleriyle yaşamak yerine 1+1 ya da daha küçük stüdyo daireleri tercih ediyor. Yeni inşa edilen konut alanlarında da büyük miktarda stüdyo tipi daireler hemen alıcı buldu.

Ekonomi koşulları ve göçler nedeniyle artan konut ihtiyacı son 15 yıldır azalmış durumda. Gayrimenkul bilgi şirketi REIDIN'in araştırmalarına göre, Türkiye'de konut büyüklükleri son 10 yılda ortalama 3.3 oranında azaldı. Geniş ailelere hitap eden 4-5 odalı dairelerin yerini tek odalı stüdyo daireler almaya başladı.

ODA SAYILARI AZALIYOR, ODALAR KÜÇÜLÜYOR

Raporda belirtilen veriler ve diğer araştırmalar sonucunda insanların artık büyük evlerde yaşamak yerine tek odalı ya da düşük metrekareli evlerde yaşamaya başladığı görülüyor. 2018 yılında yayınlanan İmar Yönetmeliğinde de yatak odası büyüklüğü 9 metrekareden 8 metrekareye, hol genişliği 1.20 metreden 1.10 metreye düşürüldü. Bu da İstanbul'daki dairelerin yavaş yavaş küçülme eğilimine girdiğini gösteriyor.

Emlak Haberleri Haberleri