Konut Piyasası Görünümü Raporu Yayımlandı! Kiralara Yüzde 18, Satılık Ev Fiyatlarına Yüzde 38 Zam Geldi

Bu sene 5. yayımlanan Konut Piyasası Görünümü Raporu ile Türkiye'nin konut fiyatları röntgeni çekildi. Türkiye'de satılık konut fiyatlarına yıllık bazda yüzde 38 oranında zam gelirken kiralık konut fiyatlarında yaşanan artış ise yüzde 18 olarak gerçekleşti.

Pandemi nedeni ile konut sektöründe yaşanan dalgalanma tüm hızı ile devam ederken küresel piyasalarda olduğu gibi Türkiye'de de emlak ve konut fiyatlarında sert yükselişler meydana geldi. Pandemi tüm dünyada yaşayan insanların konuta olan bakış açısını değiştirirken konut tercihleri de değişti.

İnsanlar eskiden bakım masraflarının yüksek olması nedeni ile bahçeli ve müstakil evleri tercih etmezken süreçte zorunlu kısıtlamalardan kaçmak isteyen kişiler bahçeli evlere yöneldi. Kırsalda, kalabalıktan ve şehirden uzak müstakil evlerin fiyatlarında hızlı yükselişler yaşandı.

KONUT FİYATLARINDA YILLIK BAZDA FİYAT ARTIŞI YÜZDE 38 SEVİYESİNE ULAŞTI!

Yaşanan fiyat dalgalanmaları sonrasında 2020 senesinin Nisan ayına oranla konut fiyatlarına gelen zamların oranı yüzde 38,4 seviyesine ulaştı. Yaşanan yükselişin ile beraber Türkiye'de ortalama konut metrekare fiyatı 3 bin 829 liraya ulaştı. Konut fiyatları il bazında İstanbul'da yüzde 31,7 oranında, İzmir'de yüzde 36,5 oranında artarken 3 büyük şehirde en hızlı yükseliş yüzde 37,5 oranı ile Ankara'da yaşandı.

3 büyük şehirde satılık konut fiyatı en pahalı olan il 5 bin 104 liralık metrekare fiyatı ile İstanbul'da olurken Ankara'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 347 lira ve İzmir'de ise 4 bin 571 liraya yükseldi.

KİRALIK DAİRE FİYATLARINA YÜZDE 18 ZAM GELDİ!

Satılık konut fiyatları gibi kiralık daire fiyatları da yaşanan yükselişten payını aldı. Nisan ayında kiralık daire fiyatlarına yüzde 18 oranına zam gelirken ortalama kiralık daire metrekare fiyatı 17,1 TL olarak hesaplandı. Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgesi kiralık daire taleplerinde en fazla artış yaşanan iller olarak kayıtlara geçerken kiralık dairelere olan talebin Nisan ayı ile beraber düşüşe geçtiği kaydedildi.

Emlak Haberleri Haberleri