Konut Satış İstatistikleri Hatalı Mı Hesaplanıyor? Sıfır ve İkinci El Konutlar İçin Ayrı Hesaplama Yapılsın Talebi

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay düzenli olarak açıklanan veriler arasında yer alan konut satış rakamları hakkında çarpıcı bir iddia gündeme geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay düzenli olarak açıklanan veriler arasında yer alan konut satış rakamları hakkında çarpıcı bir iddia gündeme geldi. Hesaplamaya dahil edilen ikinci el konut satış rakamları tartışma yaratırken devir olarak sayılması gereken bu rakamların toplama dahil edilmesi ile beraber hesaplamanın hatalı olduğu iddia edildi. Detaylar haberimizde....

Ekonomist gazeteci Dünya Gazetesi yazarlarından Alaattin Aktaş son yazısında TÜİK tarafından açıklanan konut satış rakamlarının hatalı olduğunu iddia etti.



TÜİK KONUT SATIŞ RAKAMLARI HATALI MI HESAPLANIYOR?



Konu hakkında "TÜİK konut satış rakamları gerçeği yansıtımıyor" başlığı ile haber hazırlayan Aktaş hesaplama yapılırken ikinci el ve sıfır konut satış rakamlarının toplama dahil edildiğini belirterek yapılan bu işlemin hatalı olduğunu savundu.



Aktaş yazısında araç satış rakamları hesaplamasında TÜİK tarafından sıfır ve ikinci el taşıt satış rakamları için ayrı ayrı hesaplama yapıldığına dikkat çekerek trafiğe kaydı yapılan araçlar (sıfır araç satış rakamları) ile devredilen araçlar (ikinci el araç satış rakamlar) için açıklanan rakamların ayrı ayrı hesaplandığını belirtti.



Konutta ise hesaplama yapılırken devredilen kavramının terk edilmesinin büyük bir hata olduğunu söyleyen Aktaş ikinci el konut devirlerinin konut satış rakamları toplamına dahil edilmesi ile hesaplanan rakamların gerçeği yansıtamayacağını söyledi.



Köşe yazısında yapılan hesaplamanın hatalı olduğunu savunan Aktaş "Herhangi bir kurum, iki konudaki satışla ilgili istatistikleri birbirinden çok farklı kavramlarla tutabilir, açıklamayı da buna göre yapabilir mi? Yapıyor! Kurum, aynı kurum... Türkiye İstatistik Kurumu. İstatistiklerin biri konut satışı, diğeri taşıt satışı.



Ama bu istatistiklerin tutulma ve açıklanma yönteminde çok önemli farklar var. Peşin peşin söyleyelim; hangi istatistik mi doğru, taşıt satışlarını gösteren istatistik. Yani konut satış istatistikleri, hadi hatalı demeyelim de, gerçek durumu tam olarak yansıtmıyor" diyerek hesaplamada bu ayrıma gidilmesi gerektiğini dile getirdi.





Konut satışında yaşanan gelişmeleri takip etmek için;



İnstagram Hesabımız için TIKLAYIN



Android uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ



İLK SEKİZ AYDA SADECE YÜZDE 30 ORANINDA SIFIR KONUT SATIŞI YAPILDI!



İstatistiksel rakamlara da yer veren Aktaş TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre 2020 yılının Ağustos ayında konut satış rakamlarının yüzde 54 artarak 170 bin rakamını aştığını 2020 yılının ilk 8 aylık döneminde ise 1 milyon 25 bine ulaştığını belirterek bunlardan sadece 318 bin adetinin sıfır konut olduğuna dikkat çekti.



Toplam konut satış rakamının yüzde 30'luk bölümünün sıfır, yüzde 70'lik bölümünün ise ikinci el satış rakamlarından oluşurken bu yüzde 70'lik bölümün ekonomiye devletin almış olduğu verginin dışında hiçbir katkısı olmadığını belirten Aktaş 200 yılında yapılan bir konutun her 5 yılda el değiştirdiği farz edilirse aynı konutun 4 kere konut satış istatistikleri rakamlarına dahil olacağını belirterek ikinci el satışların istatistiksel hesaplamadan çıkarılması gerektiğini savundu.



İKİNCİ EL KONUT ALAN KİŞİLER KADAR EVİNİ KAYBEDENLER VAR!



2.el konut satış rakamlarında yapılan açıklamaları eleştiren Aktaş "Şimdi biz 118 bin kişinin ya da hanenin ev sahibi olduğunu söylerken, aynı zamanda 118 bin kişinin ya da hanenin de evini kaybettiğini söylemiş olmuyor muyuz?" diyerek ikinci el satışında ki rakamların bu şekilde ifde edilmesi gerektiğini söyledi.



Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri