Konut Satış Rakamları Düşmeye Devam Eder Mi?

2020 yılının Haziran ayında başlatılan ucuz kredi kampanyası ile rekor üzerine rekor kıran gayrimenkul sektörü Temmuz ayında tüm zamanların en yüksek aylık satış rakamına ulaşarak Cumhuriyet rekorunu kırmıştı.

2020 yılının Haziran ayında başlatılan ucuz kredi kampanyası ile rekor üzerine rekor kıran gayrimenkul sektörü Temmuz ayında tüm zamanların en yüksek aylık satış rakamına ulaşarak Cumhuriyet rekorunu kırmıştı.

Ucuz kredi desteklerinin ardından dolar kuru, altın fiyatları ve enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş nedeni ile Merkez Bankası zorunlu parasal sıkılaşma politikasına geçiş yapmıştı. Alınan kararlar ile konut kredisi faiz oranları da büyük bir hızla yükselişe geçti.

KONUT SATIŞLARI NEDEN DÜŞTÜ?

Açıklanan rakamlara göre konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükselişin ardından konut satış rakamlarında düşüş hızlandı. Dünya Gazetesi yazarlarından Bader Arslan köşesinde bugün konuyu ele alırken 2020 yılının Temmuz ayında 229 bini aşarak Cumhuriyet rekorunu kıran konut satışlarında düşüş eğiliminin devam ettiğini söyledi.

Yükselen konut kredisi faiz oranları nedeni ile ipotekli konut satış rakamları son 1,5 senenin dip seviyesine gerilerken Arslan "Mart 2020’den itibaren COVID-19’un getirdiği sosyal kısıtlamalar, konut piyasasında talebin donmasına neden oldu. Haziran ve sonrasında, biriken talebin ve düşen faizlerin desteğiyle, satışlarda adeta patlama yaşandı.

Temmuz 2020, 229 bini aşan satışlar şimdiye dek en fazla konut satışı yapılan ay oldu. Ancak yılın sonlarına doğru, faizlerdeki yükselişle birlikte satışlar yeniden azalmaya başladı. Ocak ayında satışlar son sekiz ayın en düşük düzeyine indi. Faizlerdeki yükseliş, kredili konut satışlarının diğer satışlara göre daha sert gerilemesine neden oldu" diyerek yaşanan düşüşte en büyük payın yükselen konut kredisi faiz oranları olduğuna dikkat çekti.

Bugün saatler 10:00'u gösterdiğine TÜİK tarafından konut satış istatistikleri raporu yayımlanacak. Yayımlanan rapor ile Şubat ayında satılan toplam konut sayısı açıklanırken özellikle de sıfır konut satış rakamları inşaat ve gayrimenkul sektörü tarafından yakından takip edilecek.

Emlak Haberleri Haberleri