Konut Sektörü Bu Kararı Bekliyordu: Konutta KDV İadesi Sorununu Danıştay Çözdü

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile kount sektörü arasında uzun süredir gerileme neden olan konutta KDV iadesi hakkında yaşanan sorunu Danıştay çözdü, beklenen müjdeli haber geldi.

Konut sektöründe uzun süredir Hazine ve Maliye Bakanlığı ile pürüz yaşanmasına neden olan KDV iadesi sorununu Danıştay vermiş olduğu emsal karar ile çözdü. Danıştay tarafından verilen karar ile adi ortaklığın ortağına yaptığı satıadi ortaklığın ortağına konut satışında KDV iade sorunu çözülmüş oldu.

Maliye ile konut sektörü arasında son dönemlerde en çok ihtilaf yaşanmasına neden olan konuların arasında yer alan adi ortaklıklar tarafından hayata geçirilen konutların ortaklarına satışı durumunda KDV iadesinde Danıştay son noktayı koydu. Hazine ve Maliye Bakanlığı kurulan adi ortaklıklar tarafından ortaklarına yapılan satışları nihai satış olarak değerlendirmediği için bu satışlarda KDV iadesi sorunu yaşanıyordu.

ŞİRKET ORTAĞINA SATILAN KONUT SATIŞINDA MÜTEAHHİT KDV İADESİ!

Danıştay tarafından açıklanan kararı değerlendiren Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu, Maliye Bakanlığı tarafından bugüne kadar Adi ortaklığın ortağına yaptığı satış nihai teslim olmadığından, KDV iadesi yapılmadığını belirterek konu hakkında Danıştay tarafından yeni karar alındığını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı alanı 150 metrekareden daha küçük olan adi ortaklıkların inşa ederek ortaklarına yaptıkları konut satışları için bu konutların sonrasında bir başkasına satılabileceğini belirterek nihai tüketim amaçlı konut teslimi kapsamı dışında tutulacağını açıklamıştı. Tolu kaleme aldığı bugünkü yazısında KDV talebi reddedilen mükelleflerin üst mahkemeye yapmış oldukları başvurularda Danıştay kararını açıkladı.

Açıklanan kararda “Müteahhit şirketin aynı ortaklık yapısına sahip başka bir şirkete yaptığı konut teslimlerinin nihai tüketim amacını taşımadığı, bu konutların daha sonra başkalarına satılabileceği, dolayısıyla yasal anlamda bir teslimin söz konusu olmadığı iddiasıyla davalı idare KDV iade talebini reddetmiş ise de, KDV Kanununun 2. maddesinde teslimin tanımı yapılırken nihai tüketimden bahsedilmediği, teslim için aranılan tek koşulun tasarruf hakkının devredilip devredilmediği ile ilgili olduğu, bu nedenle, aynı ortaklık yapısına sahip başka bir şirkete yapılan söz konusu konut satışlarının teslim olarak değerlendirilmesinde ve bu teslimler nedeniyle KDV iade talebinde bulunmasında yasaya aykırı bir husus bulunmamaktadır.” (Danıştay 3. Dairesi’nin 16.06.2021 tarihli ve E.2019/5986, K.2021/3159 sayılı Kararı) ifadelerine yer verildi.

Verilen karar kapsamında şirket ortaklarına yapılan konut satışları da KDV iadesi kapsamına alınmış oldu.

Emlak Haberleri Haberleri