Konut Sektöründe Faizler Yükseldi Fiyatlar Düştü! Faizler Yeniden Düşecek Mi?

Konut sektöründe kredi faiz oranlarına dair kampanyaların sunulmasıyla birlikte yaz aylarında fiyatlar doğrudan etkilendi.

Konut sektöründe kredi faiz oranlarına dair kampanyaların sunulmasıyla birlikte yaz aylarında fiyatlar doğrudan etkilendi. Pandemi sürecinde sabit hatta düşme eğiliminde olan konut fiyatları devlet bankalarının kampanyaları ile birlikte çok kısa sürede yükseldi. Son dönemlerde de konut kredisinde faiz oranlarının yükselmesiyle satışlar azaldı.

Bütçelerini zorlamadan ev almak isteyen vatandaşların ilk tercihleri konut kredisi kullanarak ev alımları.



Konut kredisi faiz oranlarının uygun olduğu dönemlerde bu imkanlardan faydalanmak isteyenlere yaz aylarında çok önemli bir kampanya sunulmuştu. Ancak bu kampanya başlar başlamaz konut fiyatları yükselmişti.



KONUT FİYATLARI YENİDEN DÜŞÜŞTE



Pandemi sürecinin hemen ardından başlayan ve iki ay süren dönemde konut kredisinde bu zamana kadar sunulmamış imkanlar devlet bankaları ile kamu katılım bankaları aracılığıyla sunuldu.



Ziraat Bankası Halkbank ve Vakıfbank tarafından sağlanan kredilerde 0.74 faiz oranıyla ikinci el konut kredisi sağlandı. Sıfır ev alacaklara yüzde 0.64 faiz oranıyla kredi imkanı sunuldu. Kredi kullanan müşteriler ödemelerini 12 ay erteleyebildiler. Bunun dışında ödemeler için 180 ay vade imkanı sağlandı.



Konut kredisine dair gelen bu hamle fiyatların çok kısa süre içerisinde yükselmesini sağladı. Bu kampanyanın Ağustos ayında daralması Eylül ayında sonlanmasıyla konut satışları yeniden düştü. Durma noktasına gelen emlak piyasasında yazın evini satamayanlar fiyat indirimlerine başladılar.



YENİ KONUT KREDİSİ KAMPANYASI GELECEK Mİ?



Konut fiyatlarında yaşanan indirimleri gören vatandaşlar yeni fiyat indirimlerinin olup olmayacağını merak ediyorlar.



Bu konuya ilişkin uzman değerlendirmelerinde Merkez Bankası'nın hamlelerinin önemli olduğu vurgulanıyor. Eğer TCMB önümüzdeki aylarda ekonomiye bağlı olarak düşük faiz politikası uygulamaya devam ederse bankalardan konut kredisi kampanyası gelebilir. Ancak faizlerin artırılması veya sabit tutulması durumunda şuan ki oranların devam edeceği tahmin ediliyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri