Konut sektöründen konut kredisi eleştirisi ve konut fiyatları açıklaması!

NEF Yönetim kurulu başkanı Erden Timur konut kredilerine getirilen sınırlamanın konut sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Konut fiyatlarına dair de açıklama yapan Erden Timur fiyatların neden yükseldiğini izah etti.

Türkiye’de konut sektörü ile alakalı olarak yaşanan gelişmeler gündemden düşmüyor. Konut fiyatlarında dengesiz bir artışın olması ve yeni konut arzında yaşanan problemler sektörün en önemli sorunlarından birisi haline geldi. Konut sektöründe ülkedeki önemli markalardan olan NEF’in Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur konut piyasasına dair değerlendirmelerde bulundu.

KONUT KREDİSİ İTİRAZI

Konut kredilerine sınırlandırma getirilmesinin olumsuz etkilerinin olduğunu belirten Erden Timur, “BDDK bir süre önce konut kredileri ile alakalı olarak bazı düzenlemeler yaptı. 5 Milyon TL’ye kadar olan kredi oranları azaltıldı ve 10 Milyon TL’nin üzerinde de konut kredisi verilmeyeceği ilan edildi. Konut kredisi konut piyasasının yön verenlerinden birisi. İpotekli satışlar olduğunda bu diğer satışları da etkiliyor. Konut sektöründe banka finansmanı her geçen yıl daha da azalıyor. Banka finansmanı ekonominin suyu gibidir. Bu su nereye akarsa orası yeşerir. Ancak bu su kesilirse bunun da bazı sonuçlarının olması kaçınılmazdır.” dedi.

KONUT FİYATLARI ÖNGÖRÜLEMİYOR

Konut fiyat artışlarına dair de bir değerlendirme yapan Erden Timur, “Konut fiyatlarındaki artışlar alım gücünü azaltıyor. Konut satın alabileceklerin sayısı bu fiyat artışları sürdükçe azalacak. Konut satın almak artık farklı gerekçelerle yapılmaya başlandı. İnsanlar paralarını enflasyona karşı mevduat faizlerinde koruyamıyorlar ve bunu konut yatırımı olarak değerlendiriyorlar. Konut sektörünün asıl sorunu arzın artmamasıdır. Barın temel bir ihtiyaçtır ve insanlar arz sorunlarından dolayı ev bulamıyorlar.

Şu anda konut fiyatlarının gidebileceği istikamet ile alakalı olarak tutarlı bir değerlendirme yapmak çok zor. Sektör de kaç TL fiyatla satacağını öngöremediği konutları yapıp maceraya atılmak istemiyor. Dolayısıyla yeni konut projeleri yapılamıyor. İnşaattaki bu daralmalar ülke ekonomisine zarar verecek boyutlara ulaşabilir.” şeklinde konuştu.

Emlak Haberleri Haberleri