Konut Teslim Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir, Hangi Detaylara Bakılmalıdır?

Türkiye'de emlak sektöründe en çok sorun yaşanan aşama konut teslimleri olarak gösteriliyor. Yeni bir ev satın almak isteyenlerle konut satıcıları arasında bu teslimat sırasında dikkat edilmeyen hususlar nedeniyle çeşitli sorunlar çıkabiliyor. Konut teslim alırken nelere dikkat edilmelidir?

Türkiye'de emlak sektörü oldukça canlı sektörlerin başında geliyor. Bu sektörün can damarını da konut satışları oluşturuyor. Konut satışları sırasında olmasa da satış sonrasında satıcı ile alıcı arasında zaman zaman büyük problemlerin doğması bazı durumlarda olumsuz bir sürecin yaşanmasına neden oluyor. Sorun yaşamamak için konut teslim alırken nelere dikkat edilmelidir?

Türkiye'de genelde konutlar yapılmadan satışa çıkarılıyor. Proje üzerinden gerçekleşen satışlar bazen büyük sorunların yaşanmasına neden olabiliyor. Özellikle projede beğendiği evi satın alan vatandaşlar konutlarını teslim aldıklarında yeni evlerinden pek tatmin olamayabiliyorlar. Bu durum çeşitli hukuki süreçlerinde beraberinde getirebiliyor. Peki konut teslim alırken evler nasıl kontrol edilmelidir?

SÖZLEŞME YANINIZDA OLMADAN KONUTLARI TESLİM ALMAYIN?

Konut teslimleri sırasında daha sonra mağdur olmamak için sözleşmeniz yanınızda olmalıdır. Bu sözleşmede yer alan detayların konutunuzda gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği kontrol edilmelidir. Teknik şartnamede kayıt altına alınan malzemelerle evde kullanılan malzemelerin aynı olup olmadığı karşılaştırılmalıdır. Konut teslimi olmadan sözleşmedeki detayların ve eksikliklerin uygulanması talep edilmeli ve gerekli işlemin yapılması istenmelidir.

KONTROLDE İLK OLARAK İNCE İŞÇİLİĞE BAKILMALI

Konutu teslim almak için satın alınan evde öncelikle ince işçiliğe bakılmalıdır. İnce işçilik insanın gözüne direk olarak batmaz. Ancak zamanla büyük eksiklikler ortaya çıkabilir. Bu eksiklikler duvarlarda, pervazlarda, seramiklerde veya bir başka detayda bulunabilir. Hızlı inşaat süreci geçirebilmek için bazen ince işçilik özensiz bir şekilde yapılmaktadır. Bunun kontrolü yapılmadan konutlar teslim alınmamalıdır.

TESİSATLARI KONTROL EDİN

Bir evin en önemli birimleri tesisatlarıdır. Zira tesisatlarda olası bir aksaklık yeni bir evin baştan yıkılıp yapılmasına kadar varabilir. Bunun için su, elektrik, doğalgaz tesisatları kontrol edilmelidir. Hatta bu tesisatlara ait saatlerin çalışıp çalışmadığına da bakılmalıdır. Bunların yanında evdeki tüm prizlerin sorunsuz bir şekilde çalışıp çalışmadığı da test edilmelidir.

DUVARLAR KONTROL EDİLİRKEN HANGİ AYRINTILARA BAKILMALI

yeni yapılan konutlarda duvarlar oldukça önemlidir. Bu duvarlar ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir. Öncelikle duvarlarda bir pürüzün olup olmadığına bakılmalıdır. Duvarlar arasında boya anlamında ton farkları incelenmelidir. Boyalarda dalgalanmaya dikkat edilmelidir. Varsa duvar kağıtlarının güzel bir şekilde yapıştırılıp yapıştırılmadığına bakılmalıdır.

KAPILAR DENEYEREK KONTROL EDİLMELİ

Konut teslimleri sırasında en çok sorun çıkan birimlerden birisi de kapılar olmaktadır. Her odanın kapısı ile konutun giriş kapısı kontrol edilmelidir. Kilit sistemlerin arıza olup olmadığı tespit edilmelidir. Kapı stoperlerin takılı olup olmadığına da bakılmalıdır.

MUTFAK VE BANYO KONTROLLERİ

Mutfak ve banyo üzerine de denetimler yapılmalıdır. Herhangi bir su kaçağı veya dolaplarda kapanmama, kırık, çatlak gibi detaylara bakılmalıdır. Banyoda da benzer kontroller gerçekleştirilmelidir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri