Konut Ve Arsa Sahipleri Dikkat, 25 Bin TL Vergi İstisnası! Son Gün Yaklaşıyor, Başvurmayan Fırsatı Kaçıracak!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından önemli bir rehber yayınlanarak gayrimenkul satışlarına ilişkin vergilendirme hakkında bilgiler verildi. 25 Bin TL'lik vergi istisnasından kimler yararlanabilecek?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ev, arsa, dükkan gibi gayrimenkullerini beş yıl içerisinde elden çıkaran vatandaşlara yönelik yeni bir rehber yayınlandı. Vatandaşların hangi durumlarda vergi ödemeleri yapmak zorunda oldukları en ince ayrıntısına kadar açıklandı. Bakanlık bununla da kalmayarak evlerini satın aldıktan sonra 5 yıl içerisinde satan 110 bin vatandaşa da tek tek mesaj gönderdi.

25 BİN TL VERGİ İSTİSNASI!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre gayrimenkul satışlarında doğan değer artış kazancı için 2022 verisine göre vatandaşlara 25 Bin TL vergi istisnası uygulanacak. Satın aldıkları evleri 5 yıl süre dolmadan bir başkasına satan vatandaşlar bu istisna tutarının üzerinde gelir elde etmesi halinde değer artış kazancı vergisi ödemek durumunda kalacak.

5 YIL İÇERİSİNDE ELDEN ÇIKARILAN GAYRİMENKULLERDE DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ ALINIYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı gayrimenkullerin 5 yıl içinde elden çıkarılmasına ilişkin gelir vergisi beyanı broşürü yayınladı. Gayrimenkul alım satımı bir organizasyon içerisinde yapılıyorsa bu ticari kazanç olarak değerlendiriliyor. Bedeli ödenerek satın alınan gayrimenkulün 5 yıl içerisinde bir başkasına satılması ile elde edilen kazanç değer artış kazancı olarak kabul ediliyor.

NASIL VERGİLENDİRME YAPILIYOR?

Değer artışı kazancının nasıl vergilendirileceği kanusu da belli oldu. Değer artışı kazancında vergilendirilecek olan kısım “safi değer artışı” olarak tanımlanıyor. Gayrimenkul eğer 5 yıllık sürenin dolmasının ardından satılırsa bu satışta değer artışı kazancı vergilendirilmiyor. Örneğin Kasım 2020’de 750 Bin TL’ye satın alınan bir gayrimenkul Temmuz 2021’de 850 Bin TL’ye satılırsa beş yıllık süre dolmadığı için değer artış kazancı vergilendiriliyor. Bunun da 25 Bin TL’si istisna tutuluyor ve geri kalan kazanç üzerinden vergilendirme yapılıyor.

MİRAS VE BAĞIŞ VERGİ KAPSAMI DIŞI

Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre miras yoluyla kalan gayrimenkullerde ne zaman ve kaç TL’ye satış yapılırsa yapılsın değer artış kazancı vergisi alınmıyor. Miras veya bağış yoluyla elde edilen gayrimenkuller bu kapsam dışında tutuluyor. Değer artışı kazancı sadece satın alınan gayrimenkuller için geçerli bir vergilendirme oluyor.

MART AYINDA BEYAN EDİLMESİ GEREKİYOR

Değer artışı kazancı elde eden vatandaşların gelirlerini elde ettikleri yılı izleyen Mart ayında bunu beyan etmeleri gerekiyor. Örneğim Nisan 2022’de satış gerçekleşmişse bunun beyanının Mart 2022’de verilmesi gerekiyor. Hesaplanan vergi de Mart ve Temmuz ayında iki taksit halinde ödenebiliyor.

DEĞER ARTIŞI KAZANCI ÖDENMEZSE NE OLUR?

Değer artışı kazancının vergilendirilip ödemesini yapmayan vatandaşlara bazı yaptırımlar uygulanıyor. Öncelikle bu kazanca dair bildirim zorunlu oluyor. Bunun bildirimini yapmayanlara vergi cezası tahakkuk ettiriliyor. Bunun yanında cezalı duruma düşen vatandaşlara vergi istisna tutarından yararlanmalarına izin verilmiyor. 2022’de 25 Bin TL vergi istisna tutarından ceza durumuna düşenler yararlanamayacaklar. Gayrimenkulün satışından elde edilen değer artış kazancının içinden tapuda satıcı tarafından ödenen tapu harcı, DASK ve deprem prim sigortaları, ödenmişse satışa ilişkin emlak komisyonu düşülebiliyor.

Emlak Haberleri Haberleri