Konutlarda subasman nedir, ne için kullanılır?

Son dönemde konut yapımlarında gündeme gelen subasman terimi pek çok kişi tarafından merak konusu haline geldi.

Yurdun özellikle bazı kesimlerinde zaman zaman yaşanan sel ve su baskını gibi afetlerin yaşanmasının ardından subasman terimi yeniden gündeme gelmiştir. Bu konuda arama motorlarında en çok aratılan konu ise subasmanın zorunluluk şartının bulunup bulunmadığı ve hangi amaçlar için kullanılabileceği üzerine olmuştur. Yapılan bu araştırmaların ardından ise subasman hakkında bilinmesi gereken tüm terimler ise belli olmuştur.s

SUBASMAN NEDİR?

Kelimenin kökenine baktığımızda Fransızca'dan "soubassement" olarak kullanılan terim dilimizde ise "subasman" olarak kullanılmaktadır. Konut yapımlarında bilinmesi gereken en önemli bölüm olarak adlandırılan subasmanın terim olarak karşılığına baktığımızda yapılardaki zemin kotunun veya giriş bölümünün altında kalan yani toprağa gömülü olmayan alanı karşıladığı ifade edilmektedir.

Binanın zemin kotu ile doğal zemininden ayrılan bölümü olarak bilinen subasmanın son dönemde gündeme gelmesi ve önemli olarak görülmesi nedeni ise yapımındaki asıl amaçtır. Yapı inşa edilirken proje kısmında bu konu hakkında imar yönetmelikleri de bulunmaktadır.

SUBASMAN NE İÇİN KULLANILMAKTADIR?

Amaç bölümüne baktığımız zaman bir yapıyı su ve nem gibi doğal etkilerden korumak olarak bilinmektedir. Ev sahipleri tarafından özellikle önem arz eden bu yapı için ilk öncelik elbette yapının konulacağı arazinin koşullarıdır. Genel olarak yapıya bakıldığı zaman subasmanın seviyesinin yanından geçen yolun kaldırım seviyesi ile eşit olduğu görülmektedir. Yani subasman seviyesi yapıların sıfır kotunun bulunduğu yer olarak da bilinmektedir. Koruyucu niteliği taşıyan subasman taban seviyesinden bodrum yönüne doğru eksilirken yukarı doğru ise artmaktadır.

Yönetmeliğe bakıldığı zaman yapının imar planında aksi belirtilmediği sürece +0.00 kotunun altına düşmemeli, +1.20 m kotunun üzerine ise çıkmaması gerekmektedir. Arazinin yapısına göre ise bu durum değişiklik de elbette gösterebilmektedir.

HER YAPI İÇİN SUBASMAN ŞART MIDIR?

Özellikle de konut yapımları için en çok merak edilen konulardan biri de subasman yapımının zorunlu olup olmadığı konusu olmuştur. Bunun hakkında yapılan açıklamalara göre ise her yapı için subasman bulunmasının şart olmadığı ifade edilmektedir. Arazinin yapısına göre yapımına karar verildiği bilindiği gibi yapıyı su baskını gibi afetlerden korumak için de yalnızca subasman yeterli olmayacaktır.

Emlak Haberleri Haberleri