Adalet Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı 7. yargı paketi ile alakalı olarak çalışmaların tamamlandığı bildirildi. Bu paket içerisinde yer alan bazı detaylar ise kamuoyunda yer almaya başladı. Özellikle konutlardaki haciz işlemlerine dair yapılacak olan yeni düzenlemeler dikkat çekti. Konutlarda haciz işleminde bazı yeni kurallar getiriliyor.
7. yargı paketi ile alakalı olarak bazı ayrıntılar belli olsa da buna dair son karar ilk kabine toplantısında verilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak olan 7. yargı paketi ardından TBMM’ye gönderilerek yasalaşması sağlanacak.
KONUTLARDAKİ HACİZ İŞLEMLERİ İÇİN YENİ KURALLAR
Yeni yargı paketi ile beraber artık konutlarda çat-kapı haciz işlemleri tamamen ortadan kalkacak. Hakim kararı olmadan konutlar için herhangi bir haciz işlemi uygulanamayacak. İcra müdürlüklerinin konutlar için haciz kararı vermeleri yeterli olmayacak. Bu kararın hakim onayından geçmesi gerekecek. Hakim onayı olmadan konut haciz işlemi yapılamayacak.
Yine konutlarda haciz işlemine dair aile bireylerine ait olan ibadete özgü veya kişisel eşyalar ile ailenin ortak olarak kullandığı eşyalar hacze konu olamayacak. Bu eşyalar haczi caiz olmayan eşyalar arasına alınacak. Evde ailenin ortak olarak kullandığı buzdolabı, televizyon, yatak gibi eşyalar haczedilemeyecek.
Yeni yargı paketi ile konut hacizlerine ilişkin taşkın kararı da alınıyor. Bir konutta hakim onayı ile haciz işlemi yapılacaksa bu haciz işlemi alacak tutarını aşacak şekilde yapılması kesinlikle yasak olacak. Hacze konu olan borç 20 Bin TL ise sadece 20 Bin TL kadar haciz işlemi yapılabilecek.
KİRA UYUŞMAZLIKLARINA YENİ SİSTEM!
Yeni yargı paketinde kira uyuşmazlıkları için de yeni bir yöntemin devreye sokulmasına dair de bir
düzenleme yapılıyor. İlansız icra yoluyla tahliye hariç olmak üzere kira uyuşmazlıkları, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, komşu hakkıyla alakalı uyuşmazlıklar, ortaklığın giderilmesine dair uyuşmazlıklar zorunlu arabuluculuk kapsamına alınacak.