Konutta KDV İndirimi Formülü: İkili KDV Sistemi Geliyor!

Yükselen konut fiyatları nedeni ile konuta olan talep azalmaya başlarken KDV ve tapu harcı indirimi yeniden gündeme gelmişti.

İnşaat malzemelerine gelen rekor zamlar konut fiyatlarına zam olarak yansırken süreçte vatandaş hem konut kredisi faiz oranları hem de ev fiyatlarının yükselmesi nedeni ile beklemeye geçmişti. Düşen konut talebi ve satış rakamlarını arttırmak için müteahhitler hükümetten konut fiyatlarına müdahale amacıyla hem tapu harcı hem de KDV indirimi talep etmişti.

Konu hakkında beklenen açıklama yurt dışında düzenlenen gayrimenkul fuarında kurulan Türkiye çadırını ziyaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yapılmış, Bakan Nebati KDV'nin sadeleştirilmesi konusunda konutta KDV indirimi için yürütülen çalışmalarda sona geldiklerini açıklamıştı. Süreçte beklenen indirim için yeni bilgiler geldi.

KONUTTA KDV İNDİRİMİ NE ZAMAN GELECEK, EV FİYATLARI NE KADAR UCUZLAYACAK, DÜŞER?

İlk olarak gıdada uygulanan KDV sadeleştirmesi için sıra konuta geldi. Sektör temsilcileri ve odalar ile bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanlığı; Gelir İdaresi Başkanlığı hem talepleri dinledi hem de çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu. Karşılıklı yapılan fikir alışverişi ile ilk çalışma tamamlanırken yeni modelde ikili KDV sisteminin getirileceği belirtildi.

Yeni sistemde konutun 150 metrekaresi için yüzde 8, 150 metrekare üzerindeki bölüm için ise yüzde 18 üzerinden hesaplanacak. Şu anda uygulanan sistemde 150 metrekare büyüklüğe sahip olan 1 milyon liralık bir konut için 80 bin TL KDV ödenirken evin 155 m2 olması durumunda ödenen bu rakam 180 bin bin liraya çıkıyordu. Yeni düzenleme ile bu vergi tutarı 85 bin TL'ye düşecek.

TAPU HARCI İNDİRİMİ VAR MI, 2022 TAPU HARCI NE KADAR, YÜZDE KAÇ?

Yapılan düzenlemeyi değerlendiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa düzenlemenin sıfır araç piyasasına olan talebi arttıracağını belirterek "Bu yüzde 10 gibi bir iskonto anlamına geliyor. Düşük metrekare gösteriyorlardı veya bir evi ikiye bölüp iki tapu haline getiriyorlardı bu tip uygulamalar sona erecek" diyerek sıfır ev fiyatlarında yüzde 10 indirim avantajı sağlayacağını söyledi.

Düzenleme kapsamında sıfır konut satışında KDV indirimi yanı sıra tapu harcı indirimi de masada yer alıyor. Şu anda tapu harcı yüzde 2 satıcı ve yüzde 2 alıcı taraftan olmak üzere yüzde 4 olarak tahsil edilirken bu rakamın yüzde 1 - 1 olmak üzere 2 seviyesine çekilmesi öngörülüyor.

Emlak Haberleri Haberleri