Konuttan uzak durun uyarısı! Atilla Yeşilada konut alanların neden zarar edeceğini açıkladı!

Konut yatırımı yapmak son dönemlerde oldukça yaygınlaşan geleneksel yatırımlardan birisi haline geldi. Ekonomist Atilla Yeşilada konut yatırımı yapmak isteyenlere bazı uyarılarda bulundu. Konut yatırımı yapmak mantıklı mı, kazandırır mı?

Türkiye’de konut yatırımı yapmak çok uzun yıllardır en sık kullanılan yatırım modellerinden birisi olurken bu durum son dönemlerde daha da fazla yaygınlaştı. İmkanı olan vatandaşlar konut yatırımı yaparak ciddi kazançlar elde edebildiler. Lakin son dönemlerde bu alanda yatırım koşulları tamamen değişti. Yükselen fiyatlar konut yatırımı yapmak için insanların bir servet ortaya koymalarını zorunluluk haline getirdi.

KONUT FİYATLARI PATLADI

İstanbul’da markalı konutların fiyatları 10 Milyon TL’den başlarken ikinci el normal apartman daireleri için bile 2 Milyon TL’nin üzerine yükseldi. Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde en ucuz konutlar dahi 1 Milyon TL’den başlayan fiyatlarla satılmaya başlandı. Bu yüksek fiyatlarla konut yatırımı yapanlar ise bu yatırım sonucunda nasıl bir kazanç elde edebileceklerini kestiremiyorlar.

KONUT SATIŞLARI AZALDI

Konut yatırımında dikkat edilecek bir konu da konut satış rakamlarının düzenli olarak düşmeye başlaması oldu. Konutların satış süreleri uzarken bir anda konut satışı yapabilmek imkansız hale geldi. Yüksek fiyatlardan dolayı konutları satın alabileceklerin sayısı oldukça daraldı. Dar bir piyasada mahkum olan konut sektörü burada ek bir maliyet oluşturuyor. Bundan dolayı eski dönemlerde olduğu gibi hızlı bir sirkülasyon sağlanamıyor.

KONUT FİYATLARI NE KADAR DAHA YÜKSELİR?

Konut fiyatları oldukça yükseldi ve şu anda konut yatırımı yapacak olanlar karlarını üzerine ekleyerek satış planlaması yapmaları gerekiyor. Bu şekilde yapılacak fiyatlama ile konutları satın alabileceklerin sayısı yok denecek kadar azalıyor. Bundan dolayı yüksek fiyatlar konutta sürdürülebilir olmaktan oldukça uzak.

KONUTTAN UZAK DURUN!

Konut yatırımı yapmak isteyenlere ünlü ekonomist Atilla Yeşilada önemli uyarılarda bulunarak, “Satılığa çıkarılan konutun bekleme süresi arttı. Şu anda her türlü konuttan uzak durulmalı. Konutta işlek bir pazar yok ve 1-2 ay beklemek zorundasınız. O sırada bir maliyet oluşacak ve zarar edeceksiniz.” dedi.

GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI ÖNERİSİ

Konut yatırımı yapmak isteyenlere bir alternatif yöntem öneren Atilla Yeşilada, “Konuta uzun vadeli yatırım olarak bakılıyor. Vatandaş diyor ki ben 20 yıl sonrasını düşünüyorum. O zaman gider gayrimenkul yatırım ortaklığı alırım ve daha fazla kazanırım. Aldığım konutu satmak için çok beklemem gerekecek ama gayrimenkul yatırım ortaklığını istediğim zaman hemen elimden çıkarırım.” ifadelerini kullandı.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Yatırım yapmak isteyenler kendi araştırmalarını yapmalıdırlar. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Emlak Haberleri Haberleri