Konutun M2 Maliyeti 12.000 TL'ye Yükseldi Fiyatlar Daha da Artacak

Konut fiyatlarında yaşanan maliyet artışlarının 2022 yılının yaz aylarında konut fiyatlarına daha çok yansıması bekleniyor. Sektör içinden gelen açıklamalarda da maliyet artışlarına vurgu yapılıyor.

Emlak sektöründe yaşanan son gelişmeleri ve sektörün sorunlarına ilişkin İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım açıklamalarda bulundu. Yaşanan maliyet artışlarının satış fiyatlarına yansıyacağını açıklayan Durbakayım, m2 maliyet fiyatları üzerinden son hesaplamaları da kamuoyu ile paylaştı.

KONUT FİYATLARI DAHA DA ARTACAK UYARISI

Konut fiyatları son yıllarda sürekli artış göstermiş, bu durumun temel nedeni ise maliyet artışları gösterildi. Öyle ki 2021 yılı mart ayı ve 2022 yılı mart ayı arasında; çimentonun tonu 250 TL'den 1000 TL'ye çıktı. Betonun m2 fiyatı ise 220 TL'den 800 TL'ye ulaştı. Maliyet artışları yeni konutlarda fiyatları katlarken firmalar yeni konut inşaatlarında zorlandıklarını ilan ettiler. Ayrıca söz konusu maliyet artışları bu ürünlerle de kalmadı. İMKON tarafından hazırlanan rapora göre Mart 2021'de 5 bin 500 TL olan inşaat demirinin tonu, Mart 2022'de yüzde 190 oranında artarak 16 bin TL'ye yükseldi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım maliyet artışlarının inşaat ve emlak sektörüne olan etkilerini ele aldı. Fiyatların daha da artacağını ifade eden İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, "Eskiden arz yüksekken üretici bu fiyat artışlarını bir şekilde dengeleyebiliyordu. Şimdi öyle bir durum yok. Çünkü arz yok, yeni proje yok. Dolayısıyla, olduğu gibi zamları aktarması lazım. Şimdi bizde betonun, çimentonun, demirin maliyeti arttıkça bu bedelleri satışlara eklemek zorundayız." açıklamasında bulundu. İNDER Başkanı konuşmasında maliyet artışlarının nasıl en az şekilde konut fiyatlarına yansıyacağına ilişkin bir formül açıkladı. Durbakayım çok proje yapılması ve arzın artması durumunda zamların en az şekilde fiyatlara yansıyacağını söyledi.

M2 MALİYETİ ARSA DAHİL 12.000 TL OLDU

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu da konuşmasının son bölümünde m2 maliyetlerine dair bilgi verdi. İnşaat metrekare maliyet bedellerinin arsa hariç 6 bin TL civarında olduğunu ifade eden Tellioğlu arsa dahil fiyatların 12 bin TL seviyesine kadar çıktığını ifade etti. Tellioğlu bu rakamın 2 ay önce 10 bin TL seviyesinde olduğunu aktardı.

Tellioğlu konuta erişim oranlarına ilişkin ise 2014 2016 yıllarında 100 kişiden 70'i ev alabilir seviye oluşmuştu. Şimdi geldiğimiz noktada tekrar yüzde 30-40 bandına geriledik, açıklamasında bulundu.

Emlak Haberleri Haberleri