Köpük oluşturup fiyatları artırıyordu! Resmi Gazete'de yayımlanan karar sonrası ilanlar bir bir siliniyor

İnternetten gayrimenkul alım satım ilanı yayımlanmasına yönelik düzenleme ile bir günde kaldırılan ilan sayısı ikiye katlandı. Düzenleme temel olarak ilanların gelir idaresine bildirilmesini içeriyor.

1 Haziran itibariyle yayımlanan düzenleme ile internet üzerinden satışı yapılmak üzere yayımlanan gayrimenkul ilanları kontrol altına alındı. Yeni düzenleme kapsamında internet üzerinden çeşitli web sitelerinde yayımlanan taşınır veya taşınmazlara ait tüm bilgilerin bir aylık süre ile Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilecek.

Uygulamanın temel amacı ise sahte ilanlar ile konut fiyatlarında köpük oluşturup fiyat artıranların önüne geçmek. Ayrıca düzenlemenin diğer özellikleri ise gayrimenkul piyasasında spekülatif amaçlı fiyat artışlarının engellenmesi, aynı zamanda vergi kaçağının en aza indirilmesi ve piyasanın şeffafl aştırılması olarak gösteriliyor.

BİR GÜNDE KALDIRILAN İLAN SAYISI İKİYE KATLANDI

Söz konusu karar 31 Mayıs gecesi yayımlandı ve 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacağı ilan edildi. 1 Haziran'dan itibaren geçerli olan kararın etkisi ise hemen gözlemlendi. 1 Haziran'da yayımlanan karar sonrası ise ilan sitelerinde kaldırılan ilan sayısı 2’ye katlanırken, silinen ilanların devamında da artarak sürdüğü belirtiliyor.

Kaldırılan llanlar sonrası fiyatlarda dengeleme beklenirken fiyat artışlarının enflasyon bazlı olacağı tahmin ediliyor.

Düzenlemeye dair tek endişe veren nokta ise ilanların denetlenmeyen sitelere kayması. Twitter, Facebook gibi sosyal medya mecralarından bu tip ilanların yayımlanmasının önüne geçilmesi bekleniyor.

FİYATLARI YUKARI ÇEKEMK İÇİN YAPILIYORDU

Düzenlemeden önce yayımlanan sahte ilanların amacına ilişkin Emlakjet Genel Müdürü Tolga İdikat açıklamalarda bulundu. Dünya'da yer alan habere göre İtikad “Şu anda intibak dönemindeyiz. Sahte ilanlar konusunda hem Gelir İdaresi hem de Ticaret Bakanlığı’na çok fazla şikayet gittiğine dair duyumlar oluyordu. Piyasada fiyatları yukarı çekmek için bu tip ilanlar yayımlanıyor. Zaten gayrimenkul biraz emsale göre gidiyor. Bölgedeki fiyatları gören mal sahipleri fiyatları artırıyor ve yapay bir enflasyon oluşuyor. Bu nedenle böyle bir karar alınmış olabilir” değerlenddirmesinde bulundu.

Tolga İtikad konuşmasında ayrıca uygulamanın vergi kaybını minimuma indirmeyi hedeflediğini söyledi. Resmi Gazete'de yer alan kararın detaylarına bakıldığında bundan sonraki süreçte ilan yayımlanan internet siteleri Gelir İdaresi’nin Bilgi Transfer Sistemi’ne ilan sahibinin kimlik bilgileri, onu yayımlayan emlak firmasının kimlik bilgileri, ticaretle ilgili bilgileri, ilgili taşınmaz adresin ve herhangi bir ilan yayından kalktığında neden kalktığıyla ilgili bilgileri aylık olarak düzenli verecek açıklamasında bulundu.

Emlak Haberleri Haberleri