Özellikle de pandemi döneminde vatandaş köyde satın aldığı arsa ve tarla üzerine ev yapmaya başladı. Kısıtlama döneminde vaktini köy evinde geçirmek isteyen, hafta sonları toprakla vakit geçirmek isteyen kişiler köyde ev yapmak için arayışlara başladı. Peki, köyde ev yapma şartları neler, köyde ev yapmak için izin almak gerekli mi, köyde ev yapma kanunu nedir?
Son dönemde pandemi nedeniyle şehirden köye dönüş yaşarken insanların evlerini ve okullarını uzaktan eğitim ve home ofis şeklinde yürütmelerinin de payı bunda büyük oldu. Hem hastalık kapma korkusu ile kalabalıktan uzaklaşma çabası hem de zorunlu kısıtlama döneminde evlerde kapalı kalmak yerine köyde vakit geçirme isteği ile köyde ev yapma talebi de artış gösterdi.
KÖYDE EV YAPMAK GEREKEN BELGELER NELERDİR?
Öncelikle ev yapılmak istenen arsanın tapusu olması gerekmektedir. Kadastrodan alınan koordinatlı plan örneği ile beraber yapı izin dilekçesi de eklenir. Daha sonra bu belgelere ikametgah belgesi ile nüfus cüzdanı eklenir. Tüm bu belgelere rağmen yapılacak köy evinin yoldan ve komşu parsellerden çekme mesafelerine ilişkin olarak Köy İhtiyar Heyeti tarafından verilen kararda evraklara eklenir.
Köyde tarlaya ev yapmak isteyen kişilerin kaçak yapı ile yıkım riskine karşı mutlaka yapı izni belgesi almaları gerekmektedir. Köy alanlarında yapılacak olan evlerin bazılarında ruhsat gerekirken bazı yapılarda ise yapı ruhsatı talep edilmemektedir. Köy yerleşim alanlarında köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturan kişiler başvuru yapabilmektedir. Köy alanında köylülüre hizmet vermek için kurulacak olan bakkal ve berber gibi köy halkına hizmet vermek için kurulacak olan yapılarda izin belgesi talep edilmemektedir.
KÖYDE EV YAPMA ŞARTLARI NELER?
Hazırlanan planın ilçe özel idaresi tarafından onaylatılması ve inşaat için gereken izin yazısının alınması yeterlidir. Köy ihtiyar heyeti kararının alınmasının ardından alınan tüm bu belgeler ilçe özel idaresine iletilmektedir.