Kredi Çekecekler Dikkat! Merkez Bankası Reel Faizi Sıfırlamaya Mı Hazırlanıyor? Reel Faiz Oranı 2020 Hesaplama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son dönemde yapmış olduğu faiz indirimleri ile reel faizi hiç olmadığı seviyelere kadar çekerken alınacak yeni önlemlerle reel faizin sıfırlanabileceği konuşuluyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son dönemde yapmış olduğu faiz indirimleri ile reel faizi hiç olmadığı seviyelere kadar çekerken alınacak yeni önlemlerle reel faizin sıfırlanabileceği konuşuluyor. Peki, reel faiz nedir, nasıl hesaplanır?

Milliyet Gazetesi yazarlarından Yaman Törüner hazırlamış olduğu yazısı ile Merkez Bankası tarafından uygulanan faiz oranlarını değerlendirdi.



Törüner hazırlamış olduğu grafik ile Merkez Bankası tarafından uygulanan reel faiz oranlarını açıklayarak bir dönem Türkiye'de reel faizin yüzde 12 seviyesine kadar çıktığını ancak yapılan indirimler ile sıfıra çekilmek istendiğini savundu.



REEL FAİZ NEDİR, NASIL BULUNUR?



Ülkede uygulanan nominal faiz oranı rakamından enflasyon oranı rakamının arındırılması sonucu elde edilen rakama reel faiz adı verilmektedir.



Reel faizi hesaplamak için ilan edilen nominal faiz oranı içerisinden enflasyon oranını arındırılması yeterlidir.



TÜRKİYE'DE REEL FAİZ YÜZDE KAÇ?





Törüner hazırlamış olduğu yazısında "Çok anlamlı olmasa bile, diğer gelişmekte olan ülkelerle Türkiye’deki reel faizleri, 2019 yıl sonu itibarıyla aşağıdaki tabloda görebiliyoruz. Bu tabloya göre, ülkemiz Arjantin’den sonra, borçlanmalarda en yüksek faizi veren ülke durumuna gelmiş vaziyette. İşte, Merkez Bankası faizleri düşürerek bu çarpıklığı gidermek istiyor. Merkez Bankamızın ihtiyatlı biçimde faiz indirimlerine devam edeceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.



Şu anda Türkiye'de uygulanan reel faiz oranı rakamı yüzde 2,9 olarak açıklanırken Merkez Baknası'nın yapmış olduğu faiz indirimleri ile bu oranı sıfıra çekmesi ve negatif faiz oranı uygulaması amacında olduğu iddia ediliyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri